Duurzaam je lenzen recyclen: waar gooi je ze weg?

In Nederland heeft 6 op de 10 mensen een bril of lenzen, wat betekent dat er heel wat lenzen en brillen ontwikkeld moeten worden om mensen te voorzien van de juiste hulpmiddelen. Een bril draag je dag in dag uit en gooi je natuurlijk niet zomaar weg, maar dat is voor veel mensen geen reden om een bril te kopen.

lenzen recycelen hoe

Wie lenzen draagt, zal daarentegen aan het einde van de dag wel de lenzen in de prullenbak gooien. De vraag is echter: in welke prullenbak moet je de lenzen gooien? Hier leggen we uit waar je ze weg moet gooien én waar dus niet.

Fabel: lenzen horen bij het restafval

Als mensen niet weten in welke prullenbak ze iets weg moeten gooien, komt het vaak bij het restafval terecht. De reden dat er een plastic-, papier- en GFT-bak in het leven zijn geroepen is echter om het afval te scheiden om het te kunnen recyclen. Als je je lenzen weggooit bij het restafval, draag je je steentje niet bij aan het recyclingsysteem en kunnen er geen nieuwe producten gemaakt worden van het afval dat jouw lenzen geworden zijn. Restafval is dus niet de plek waar je je lenzen deponeert, maar de grote vraag is dan: waar dan wel?

Feit: lenzen horen bij het plasticafval

Hoewel de mythe heerst dat lenzen gemaakt zijn van glas of een combinatie van glas en plastic, is niets minder waar. Het is wel zo dat de eerste lenzen gemaakt waren van glas en in combinatie met water hun werk moesten doen. Tegenwoordig is dit alleen niet meer het geval en worden lenzen volledig gemaakt van plastic. Hierdoor is het ook mogelijk geworden om harde en zachte lenzen te maken, die van respectievelijk harder en zachter materiaal gemaakt worden. Sta jij dus volgende keer voor een rij met prullenbakken en wil jij je lenzen wegdoen? Kies dan voor de paarse PMD-bak.

Fabel: lenzen spoel je door

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat lenzen regelmatig door de wc worden gespoeld na gebruik. Terwijl de grootste aandacht besteed wordt aan online lenzen bestellen voor de laagste prijs, kijkt een deel van de lenzengebruikers niet om naar hetgeen dat er gebeurt na gebruik van lenzen. Het doorspoelen van lenzen is een grote bedreiging voor het milieu, omdat lenzen zoals gezegd gemaakt worden van plastic.

Wanneer lenzen in het drinkwater terechtkomen, zijn ze verpulverd tot duizenden microplastics. Dat leidt tot watervervuiling en heeft zelfs tot gevolg dat microplastics in ons lichaam terechtkomen. Een groot probleem waar lenzendragers zich bewust van moeten zijn. Jou gaat het in ieder geval niet meer overkomen na het lezen van dit artikel!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *