Drie dingen waar ik blij van word voor in het nieuwe jaar

Vol goede moed het nieuwe jaar in, dat wens ik iedereen. En hoewel er genoeg nieuws is om moedeloos van te worden, zie ik ook genoeg stapjes in de goede richting. Van dit nieuws werd ik blij in de laatste maand van 2022.

duurzame ontwikkelingen nieuw jaar 2023

Minder vliegen

Voor het eerst in jaren is het aantal vluchten vanaf Schiphol gedaald: van 500.000 naar 440.00. Schiphol is één van de grootste vervuilers van Nederland (waarschijnlijk zelfs van heel Europa) en heeft desondanks de afgelopen jaren steeds mogen groeien. Dankzij acties van onder andere Greenpeace is het aantal vluchten vanaf de luchthaven voor het eerst sinds jaren afgenomen. Een goede stap richting schoner en duurzamer.

Plantaardig eten 
in de zorg

Iedereen die plantaardig eet kent de verhalen: patiënten die in het ziekenhuis liggen krijgen een ouderwetse prak voor hun neus (met vlees, vis of zuivel erin). Vegan eten in het ziekenhuis blijft een moeilijk verhaal. Terwijl een gezonde, op groente gebaseerde maaltijd juist bijdraagt aan een goed en spoedig herstel.

Gelukkig zijn er steeds meer artsen die zich sterk maken voor een ommezwaai als het gaat om ziekenhuismaaltijden. Al 700 zorgprofessionals hebben zich achter een initiatief geschaard om plantaardig eten de nieuwe standaard te laten zijn in ziekenhuizen. Artsen hopen dat patiënten deze manier van eten (minder of geen vlees) ook mee naar huis nemen en daarmee hun kans op welvaartsziekten die gerelateerd zijn aan het eten van vlees, sterk zullen verminderen.

Goed nieuws dus voor mens, dier en de planeet.

Niet meer knallen

In de stad waarin ik woon geldt dit jaar een vuurwerkverbod. Dat wil niet zeggen dat we de dagen voorafgaand aan oud en nieuw geen enkele knal hebben gehoord (want die types houd je altijd), maar het was minder hard, minder vaak, en vooral siervuurwerk. Ik probeer het te zien als een paar laatste stuiptrekkingen van mensen die moeten wennen aan het woord ‘nee’. En ik hoop vooral dat het met oud en nieuw zelf stukken rustiger gaat zijn dan in de voorgaande jaren en dat het verbod over een paar jaar landelijk is.

Fijner voor alle huisdieren die de zenuwen krijgen van knallen. Voor alle vogels die de weg kwijt raken door de kruitdampen (of de hele jaarwisselingen zelfs niet overleven). Voor mensen die niet zo happig zijn op knallen en vuur (zoals mijn vriendin die vorig jaar haar huis kwijtraakte vanwege brand door vuurwerk) of niet goed adem kunnen halen door de dampen.

Kortom, voor iedereen die gezondheid en welzijn belangrijker vinden dan hun eigen lolletje.

Ik wens iedereen een veilig, gezond en groen nieuw jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *