Doe niet mee met Wereldmelkdag, maar laat plantpower winnen op 1 juni!

Op 1 juni is het Wereldmelkdag, een ‘feestdag’ die in het leven is geroepen door de zuivelindustrie. Om de twintigste editie te vieren heeft de organisatie mensen gevraagd om foto’s en filmpjes te sturen waarop ze het voedsel nuttigen dat voor kalfjes bestemd is.

Melk Je Kan Zonder (een campagne van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme) heeft een tegenactie bedacht: tot en met 15 mei hebben zij filmpjes en foto’s verzameld van mensen die een plantaardig alternatief voor kalfjesmelk laten zien.

Je hebt namelijk helemaal geen dierlijke zuivel nodig. Er is geen enkel onafhankelijk onderzoek dat heeft uitgewezen dat zuivel goed is voor de gezondheid van de mens. Wel zijn er onderzoeken gedaan die hebben uitgewezen dat er een link is tussen het nuttigen van melk en het ontwikkelen van diabetes en osteoporose.

Daarnaast is het houden van een veestapel een behoorlijke belasting op het milieu: soja (waar vaak regenwoud voor gekapt is) wordt geïmporteerd en de methaangassen die de koeien uitstoten zorgen voor opwarming van de atmosfeer.

De waarheid wijkt zelf zo veel af dat de Reclame Code Commissie onlangs heeft beoordeeld dat de reclame ‘Nederland draait op Zuivel’ moet worden aangepast.

Bovendien worden kafjes meestal een paar uur na de geboorte al bij de moederkoe weggehaald zodat de mensen haar melk kunnen stelen. Daarna wordt ze weer snel zwanger gemaakt om de melkproductie hoog te houden.

En het kalfje? Als het een koe is wacht haar hetzelfde lot, is het een stiertje, dan wordt het gedood en belandt het op iemands bord.

De werkelijkheid is dus heel anders dan we willen geloven en die ons in reclames met groene weiden en blije koeien wordt voorgeschoteld. De waarheid wijkt zelf zo veel af dat de Reclame Code Commissie onlangs heeft beoordeeld dat de reclame ‘Nederland draait op Zuivel’ moet worden aangepast. Daarin werd onder andere beweerd dat de gezondheid bepaalt hoe oud de koe wordt. Dit is niet waar: een koe kan een jaar of 14 oud worden maar als ze minder melk geeft (als ze een jaar of 5 is) gaat ze naar de slacht.

Geen reden tot feest, lijkt me zo. Helaas is het te laat om een foto waarop ik een pak havermelk knuffel op te sturen voor de campagne van Melk Je Kan Zonder, maar ik kan er natuurlijk altijd op 1 juni mijn profielfoto van maken. Voor de kalfjes. Voor de planeet. En voor mijn gezondheid.