Het nieuwe jaar is net begonnen. Zo’n frisse start nodigt uit tot het opstellen van goede voornemens. Je hebt zin om de dingen anders aan te pakken, om te stoppen met die irritante verslaving of om beter je best te doen. Blijkbaar ben je de enige niet, 65% van de Nederlanders bedenkt goede voornemens. En het mooie is, we denken hierbij meer aan het milieu!
Milieubewuste voornemens voor 2020
Uit verschillende onderzoeken blijkt, dat tot nu toe de meeste mensen zich voornemen om gezonder te leven, af te vallen, meer te willen sparen, minder te roken, meer te sporten of minder stress in hun leven te krijgen. Maar dit jaar denken we met zijn allen ook wat meer om het milieu. 20% van de mensen wil graag milieuvriendelijker gaan leven (dat is zelfs meer dan de hoeveelheid mensen die willen stoppen met roken).
Dat betekent dat we:
- Minder plastic willen gebruiken
- Minder voedsel verspillen
- Duurzamer reizen
Goede voornemens voor de natuur zijn belangrijk
Prachtig natuurlijk, deze goede voornemens. En ze zijn nodig ook. Er wordt natuurlijk nog steeds veel plastic gebruikt, in verpakkingen van groente, fruit, shampoo en zeep, plastic tassen en waterflessen. Uit onderzoek blijkt dat mensen in 2020 bewust actie gaan ondernemen om minder plastic te gaan gebruiken.
Minder plastic
Heb jij ook zorg voor het milieu als goed voornemen? Op deze site (in de blogs, kijk hier of hier) vind je superveel tips om dagelijks je plastic verbruik te verminderen. En wat je nodig hebt in plaats van plastic in de keuken of badkamer, kun je kopen in biologische shops. Want bedenk dat er tegenwoordig wel veel wordt gedaan om plastic te recyclen, maar dat betekent niet dat het opeens niet schadelijk meer zou zijn voor de natuur. Plastic verteert nooit en valt uiteen in microplastics, die terechtkomen in drinkwater, planten, dieren en onze voeding.
Minder voedselverspilling
En het tegen gaan van voedselverspilling is ook een belangrijke manier om het milieu te ontlasten. Elk jaar gooit een gemiddelde Nederlander zo’n 40 kilo aan eten weg. Vooral zuivel, groente, fruit en brood worden weggegooid omdat het oud is geworden of omdat er teveel gekocht is. Het is natuurlijk erg zonde om goed voedsel te verspillen. De natuur, mens en dier hebben daar energie in gestoken, en als je het weggooit, wordt het niet gebruikt. Door bewuster in te kopen en slimme tips te gebruiken, kun je voedselverspilling gemakkelijker voorkomen (bekijk bijvoorbeeld deze blog).
Duurzamer reizen
Duurzaam op reis gaan is ook een goed voornemen dat het milieu kan sparen. Verre reizen met vliegtuig of de auto zorgen voor veel uitstoot, maar ook het toerisme zelf legt een zware druk op het milieu. Denk maar aan drukte aan de stranden, rijen van mensen die een bezienswaardigheid bekijken of bussen vol toeristen die door een natuurgebied rijden. Kies je ervoor om minder vaak op vakantie te gaan of dichter bij huis? Het is zinvol om hier eens over na te denken.
Actief aan de slag gaan met voornemens
Het gevaar van goede voornemens, is dat ze voornemens blijven. Je bent al heel tevreden omdat je “besloten hebt” je leven te beteren. Maar het is wel de bedoeling dat je er echt wat mee gaat doen, dus actie gaat ondernemen. Zoals gezegd kun je bij ons veel inspiratie opdoen en goede tips vinden. Maak een actieplan voor jezelf met hoe je daadwerkelijk je gedrag gaat veranderen. Daarmee kun je vandaag nog beginnen! Zet de eerste (of volgende) stappen in je milieubewuste leven en draag bij aan een groen 2020!