DIY : zo maak je zelfgebreide herbruikbare wattenschijfjes!

Al een aantal jaren maak ik gebruik van herbruikbaar maandverband en inlegkruisjes. In het begin dacht ik nog dat ik op vakantie of onderweg wel zou kiezen voor een wegwerpvariant van biologisch katoen, maar ik ben helemaal om en wil niets anders meer dan de wasbare. In één van de webwinkels waar ik wel eens inlegkruisjes bestel zag ik dat ze ook herbruikbare watjes verkochten.

En waarom niet eigenlijk? Aan het einde van de dag maak ik mijn gezicht schoon met reinigingsmelk en een gastendoekje (herbruikbaar natuurlijk), maar de tonic spray ik eerst op een watje voordat ik het over mijn gezicht haal. En als ik oogschaduw wil verwijderen, dan vind ik zo’n handdoekje toch wat ruw om mee over mijn ogen te wrijven. En ook onhandig groot.

Een watje is dus wel zo handig. Maar, zelfs als je de biologische variant koopt, is het toch behoorlijk milieubelastend. Ze zijn gemaakt van katoen, een gewas dat veel water slurpt en je gooit het na één keer gebruiken weg. Terwijl katoen voor zoveel andere dingen gebruikt kan worden. Voor jeans, voor beddengoed of voor de T-shirts van biologisch katoen die ik graag draag.

Herbruikbare watjes dus. Een prima idee; als ik ze heb gebruikt voor het verwijderen van oogschaduw, houd ik ze daarna even onder de koude kraan en daarmee spoelt alle kleur er gelijk  vanaf. Daarna was ik ze, op 30 graden. Heel gemakkelijk in het gebruik.

tutorial wattenschijfjes gebreid

Kort daarna kwam ik op de brei-website Ravelry dit patroon tegen. Volgens de beschrijving zijn het onderzettertjes, maar ik bedacht me dat die natuurlijk ook prima als watjes gebruikt kunnen worden. Na het breien van een sjaaltje van biologisch katoen voor mijn nichtje, had ik nog wat restjes over. Daar ben ik blaadjes van gaan breien. Voor mezelf, voor mijn yoga-lerares die jarig was en voor iedereen die wel eens wilde uitproberen hoe dat nou werkte, herbruikbare watjes.

http://www.ravelry.com/patterns/library/leafy-washcloth

Werkwijze

Het patroon op Ravelry is in het Engels, ik zal het hieronder in het Nederlands uitschrijven. Ik gebruik altijd het biologische katoen van DMC, maar het kan met katoen van elke dikte. Je blaadje wordt dan alleen iets groter of kleiner.
R=recht breien
Av= averecht breien
M= meerderen
2rsam= 2 recht samen

Zet drie steken op.
Rij 1-4: r
Rij 5 (achterzijde): 1r, plaats markeerder, 1r, plaats markeerder, 1r
Rij 6 en 8: r
Rij 7: r tot aan markeerder, m1, markeerder overzetten naar de andere naald, 1r, markeerder overzetten, r tot einde. Je hebt nu 5 steken.
Rij 9: Hetzelfde als rij 7. Je hebt nu 7 steken.
Rij 10: 3r, 1 av, 3r
Rij 11: herhaal rij 7. Je hebt nu 9 steken
Rij 12: 3r, av tot aan markeerder, markeerder overzetten, 1av, markeerder overzetten, av tot de laatste 3 steken, 3r
Herhaal rij 11 en 12 11 keer totdat je 31 steken hebt.
Volgende rij (achterzijde): r
Volgende rij: herhaal rij 12
Herhaal deze 2 rijen 3 maal
Volgende rij: r tot 2 steken voor de markeerder, brei twee steken samen, zet markeerder over, 1r, zet markeerder over, brei 2 steken samen, r tot einde. Je hebt nu 29 steken.
Volgende rij: Herhaal rij 12.
Herhaal deze twee rijen totdat je 7 steken hebt.
Volgende rij: 1r, 2rsam, verwijder markeerder, 1r, verwijder markeerder, 2rsam, 1r. Je hebt nu 5 steken.
Volgende rij: recht
Volgende rij: 2 rsam, 1r, 2 rsam. Je hebt nu 3 steken
Volgende rij: recht
Volgende rij: 2 rsam, 1r
Bind af.

Maak het blaadje goed nat en span het met spelden op. Dit kan op een strijkplank of een yogamat. Daarna is je ‘watje’ klaar voor gebruik. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook als onderzettertje gebruiken.

Reacties zijn gesloten.