Dit zijn de meest duurzame zorgverzekeringen van 2024

Het is alweer december en het einde van het jaar nadert. Voor veel mensen is dit het moment om weer even te kijken naar je zorgverzekering, of je daar nu zin in hebt of niet. Er verandert weer veel, en steeds meer mensen zijn zich daarbij ook bewust van de steeds hogere kosten (ik in ieder geval wel!). Wil jij je zorgverzekering vernieuwen?

duurzame zorgverzekering 2024

Je let bij je keuze natuurlijk op de hoogte van de premie en de vergoedingen, maar er is nóg een belangrijk aspect waar je je bewust van kan zijn: namelijk duurzaamheid. Misschien verwacht je dit niet, want hoezo kan een zorgverzekering nou ook al duurzaam (of niet) zijn?

Waarom zijn er duurzame (en minder duurzame) zorgverzekeringen?

Het geld dat wij allemaal maandelijks aan onze zorgverzekering betalen, wordt niet alleen gebruikt om zorgkosten te dekken. Een deel ervan wordt ook belegd. Die investeringen kunnen een enorme invloed hebben, niet alleen op onze gezondheidszorg, maar ook op de planeet en de maatschappij. Het gaat bijvoorbeeld om het verschil tussen investeren in schone energie of in vervuilende industrieën, tussen steunen van de vleesindustrie of het stimuleren van groenere alternatieven.

Daarom is het cruciaal om te weten waar jouw verzekeraar dat geld in steekt, en of dat strookt met waar jij voor staat.

Recente onderzoeken, zoals die van de VBDO en de Eerlijke Geldwijzer, hebben het duurzaamheidsniveau van verschillende zorgverzekeraars geëvalueerd. De VBDO heeft zich met name gericht op klimaatgerelateerde aspecten, terwijl de Eerlijke Geldwijzer een breder scala aan maatschappelijke kwesties heeft onderzocht, zoals mensenrechten, natuur en gezondheid.

De 3 meest duurzame verzekeringen

Volgens het meest recente onderzoek van de VBDO – gepubliceerd op 6 september – staat a.s.r. bovenaan de lijst van duurzaamheid met een mooie score van 4.2 op een schaal van 5, direct gevolgd door Achmea met dezelfde score. VGZ heeft flinke vooruitgang geboekt en sprong van een 2.1 naar een 3.8. Deze resultaten laten zien dat zorgverzekeraars steeds meer aandacht besteden aan duurzaamheid, wat een positieve ontwikkeling is!

Scores meest duurzame verzekeringen:

  1. a.s.r. scoort: 4.2 (a.s.r. en Ditzo)
  2. Achmea scoort: 4.2 (Zilveren Kruis, ZieZo, De Friesland, FBTO en Interpolis)
  3. VGZ scoort: 3.8/5 (VGZ, Univé, IZA, UMC)

Wat opvalt, is dat alle zorgverzekeraars een stijging in duurzaamheid laten zien ten opzichte van het vorige onderzoek. Nationale Nederlanden was in 2021 de meest duurzame zorgverzekeraar, maar in 2023 behaalden a.s.r. en Achmea hogere scores. VGZ maakte de grootste sprong voorwaarts. Univé Groep en Klaverblad zijn het meest gestegen op de totaallijst, terwijl Salland de laagste score behaalde.

Verzekeringen steeds duurzamer

Deze ontwikkelingen tonen aan dat verzekeraars steeds meer belang hechten aan duurzaamheid en erkennen welke impact ze kunnen hebben met hun investeringen. Door te kiezen voor een verzekeraar die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, kunnen we indirect bijdragen aan een wereld die we allemaal graag willen zien: duurzaam, rechtvaardig en gezond voor iedereen.

Mijn keuze voor 2024

Zelf kies ik voor 2024 waarschijnlijk voor de a.s.r. zorgverzekering, deze komt zowel bij VBDO als de eerlijke geldwijzer als heel duurzaam uit de onderzoeken, en daarbij geven ze voor mijn wensen wat betreft vergoedingen, ook nog eens een vrij goede prijs. Ook FBTO komt bij mij gunstig uit de vergelijker, dus ik ga uiteindelijk kiezen tussen deze twee, al heb ik een voorkeur voor a.s.r. Op dit moment zit ik nog bij Friesland, wat net als FBTO valt onder Achmea.

Welke zorgverzekering kies jij?

Ik raad je aan om verschillende vergelijkers te proberen, en niet maar één. Ik gebruik daarvoor onder andere Zorgkiezer en Overstappen.nl. Een tandartsverzekering neem ik al jaren niet meer, omdat de kosten ervoor niet opwegen tegen wat ik ervoor vergoed krijg. In mijn geval kan ik dan beter zelf wat geld opzij zetten. Maar ieders situatie is natuurlijk weer anders! Ik neem wel een aanvullende verzekering, omdat ik naar een fysiotherapeut ga. Dan kan voor mij een aanvullende verzekering weer wel uit. Altijd goed om dit soort dingen even te berekenen!

Bij het kiezen van je zorgverzekering voor 2024 is het dus niet alleen belangrijk om naar de premies en dekkingen te kijken, maar ook naar de impact die jouw keuze kan hebben op onze planeet en samenleving. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Bedenk hoe je jouw premiebetalingen kunt laten bijdragen aan een betere wereld, terwijl je toch de nodige zorg krijgt die je verdient.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *