Dit neem ik mee naar volgend jaar…
 (2023)

In de laatste maand van het jaar kijken we vooruit naar een nieuw jaar waarin er hopelijk een einde komt aan de oorlog, mensen niet meer in de kou hoeven te zitten, de tractoren en omgekeerde vlaggen uit het straatbeeld verdwijnen en we zullen leven in een eerlijkere samenleving waarin we wat meer verbonden zijn met elkaar. En ik hoop op inzicht, échte plannen voor een betere toekomst en een leefbare aarde.

dit neem ik mee naar 2023 blog

Maar we hoeven niet alles uit 2022 achter ons te laten. In deze blogpost deel ik wat inzichten die ik meeneem naar het volgende jaar.Soms is plastic beter

We herkennen het waarschijnlijk allemaal wel: je staat bij de kassa van de supermarkt of drogist en je hebt meer in je mandje of karretje dan waar je op gerekend had en je zelf meegenomen tasje aankan. Of je hebt überhaupt geen tasje bij je. Natuurlijk kun je dan even een tasje kopen. Ik kies dan altijd voor een linnen tasje: die kan ik op een later moment dan weer gebruiken om tijdschriften in te verzamelen die ik door wil geven aan een vriendin. Maar onlangs las ik dat dat niet de meest milieuvriendelijke keuze is.

Een jute of katoenen tas moet je respectievelijk wel 68 of 154 keer gebruiken om de milieu-impact op te heffen. Het beste is het dus om één van de dozen te gebruiken die vaak in de winkels te vinden zijn. Het op één na beste is het om een herbruikbare plastic tas te kopen, die hoeven slechts twee keer gebuikt te worden om ‘neutraal’ te zijn. Maar méér keren is natuurlijk beter.

Industrieel productontwerper Jasper van ’t Wel vroeg daarom via Twitter of hij zijn tasjes weer terug mocht brengen naar Albert Heijn. Hij heeft ze namelijk een keer gekocht toen hij geen tasje bij zich had, maar 8 plastic tassen in huis hebben is nutteloos.

Binnenkort gaat hij met Albert Heijn in gesprek over een oplossing. En ik, ik neem voortaan nog een extra linnen tasje uit eigen voorraad mee zodat ik zéker genoeg tassen bij me heb en niet in de verleiding kom om er nóg een te kopen.Nieuw perspectief

Als het dit jaar over boeren ging, dan ging het vaak over mensen die bossen of hooibalen in de brand staken en gevaarlijke situaties creëerden op de weg met tractoren of op z’n minst vlaggen op z’n kop hingen. Dat boeren boos zijn omdat ze jarenlang zijn voorgelogen en in de tang zaten van een gewetenloze bank, is begrijpelijk, maar het is op z’n minst opvallend dat de manier van protesteren buitenproportioneel is en van welke andere groep dan ook (slachtoffers van het toeslagenschandaal, milieu-activisten) nooit geaccepteerd zou worden.

Gelukkig zijn er ook boeren en tuinders die liever meedenken over ‘hoe nu beter verder’ dan snelwegen blokkeren. Een groep van 2500 boeren heeft een groen boeren-plan geschreven (groenboerenplan.nl) waarin 10 aanbevelingen worden gedaan voor een omslag naar duurzame landbouw.

Verbeeld het

Laatst was ik naar een voorstelling van Peter Pannekoek (de cabaretier die 2022 inluidde met zijn oudejaarsvoorstelling). Daarin vertelde hij dat kunst nodig is om mensen te laten ervaren hoe het is om ‘de ander’ te zijn. Dat schilderijen nodig zijn om mensen te laten zien hoe verschrikkelijk een oorlog is geweest. Dat de juiste toespraak mensen kan laten voelen hoe discriminatie is.

En ik vroeg me af: is dat wat er nodig is om echt in actie te komen tegen klimaatverandering? Zijn de cijfers, de statistieken en de modellen niet genoeg voor politici? Ik vraag me af of de huidige regering wel gevoelig is voor kunst, maar het is het proberen waard. We moeten het verbeelden om het te kunnen voorkomen. Maar welk medium?

Wellicht is het de literatuur. Ik las onlangs ‘The High House’ van Jessie Greengrass en ik zou graag willen dat elke politicus (m/v/x) ter wereld dit zou lezen voordat ze ergens nog eens beslissing over nemen. Heb je nog aanvullingen voor een lees-/kijk-/luisterlijst, dan hoor ik het graag. 
En alvast de beste wensen voor een groener 2023


Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Dit neem ik mee naar volgend jaar…
 (2023)

  1. harrie geenen zegt:

    Dag, ik wil graag aangeven waar de ziekte van Crhohn vandaan komt en hoe je deze kunt genezen.
    Alle auto immuunziekten worden veroorzaakt door plantaardige eiwitten. Bij een dieet moet je dus maximaal minimaliseren op plantaardige eiwitten. Je hebt ongeveer 10 g eiwit per dag nodig. wilde vis eiwit, bv blikje sardientjes in olijfolie is veilig. sla en koolsoorten hebben het miste plantrisico. Geen granen peulvruchten en nachtschade eten. knollen, zoals zoete aardappel zijn toelaatbaar. Veel plantaardige eiwitten worden gedeeltelijk afgebroken bij hogere temperatuur. gebruik dus zoveel mogelijk de pressure cooker, bv de instantpot. in 3 maanden ben je van je ziekte af denk ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *