Dierendag 4 oktober: doe je mee met ‘Eet geen dieren-dag’?

Als ouder/verzorger/persoonlijk assistent én masseur van twee hondjes, staat 4 oktober natuurlijk met goud omrand op de kalender: Dierendag! Mijn oudste hondje heeft die dag een afspraak met de fysiotherapeut en zij heeft een praktijkruimte in een dierenwinkel. Ik durf er dus heel wat om te verwedden dat wij niet zonder nieuw speelgoed weer naar buiten komen.

dierendag eet vegan

Maar ook als je zelf geen dieren in huis of tuin hebt, kun je meedoen aan dierendag en wel op een manier waar je niet één, maar vele dieren blij mee maakt.

Eet geen dierendag, op Dierendag

Sinds 2010 voert de stichting Wakker Dier elk jaar campagne met de slogan Eet geen Dierendag. Hiermee hopen ze van 4 oktober de diervriendelijkste dag van het jaar te maken. En als het ze zou lukken – heel Nederland een dag dierloos te laten eten – zou dat 500.000 slachtingen schelen.

Geen dieren eten, zo doe je dat

Vegetarisch eten is natuurlijk diervriendelijk, maar wil je je ecologische voetafdruk pas écht goed verkleinen en nóg diervriendelijker zijn, vermijd dan ook het gebruik van dierlijke zuivel. 
Dat kan ’s morgens makkelijk door bijvoorbeeld overnight oats te eten, ’s middags kun je natuurlijk een boterham met pindakaas eten, of een salade met quinoa, mango, pinda’s, tomaat, lente-uitjes en avocado.

Vegan voor beginners

Ben je nog niet zo thuis in de vleesvrije keuken, dan kun je je vega(n) vrienden of collega’s om hun favoriete recept vragen. Sorteer ze op ‘snel en makkelijk’ en ‘lekker uitgebreid als ik de tijd heb’ en voordat je het weet, heb je inspiratie voor een hele week zonder vlees (de dieren zullen je dankbaar zijn).

Pro tips

Mijn favoriete recept van dit moment is de Panang Curry van Peasmakers (stukjes op basis van erwteneiwit). Het vergt wat voorbereiding omdat de Thaise basilicum en de panang curry niet overal verkrijgbaar zijn. EcoPlaza heeft de currymix in het assortiment en de Turkse supermarkt bij mij in de buurt heeft Thaise basilicum. Oh, en de peasmakers zelf? Die bestel je online. 
Wel zin in curry maar niet in ingrediënten die je niet bij de supermarkt kunt kopen? Probeer dan eens de Buttered Tofu van Bosh. Lekker met BFree platbrood (te koop bij Albert Heijn).

En vind je het allemaal veel te ingewikkeld, dan kun je natuurlijk ook lekker uit eten gaan op eet-geen-dieren-dag. In de app Happy Cow kun je gemakkelijk alle vegetarische en vegan restaurants bij jou in de buurt vinden. Ook erg makkelijk als je op vakantie bent of op vakantie gaat en wil weten of jouw reisbestemming wel vegan-friendly is. 


Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *