De meest duurzame smartphone die er bestaat: de FairPhone

In Nederland bestaat er iets heel unieks. Namelijk de meest duurzame smartphone van de wereld, de FairPhone. Dat is best heel bijzonder. Natuurlijk heeft vrijwel iedereen tegenwoordig een smartphone, meestal eentje van de bekende merken. Erg goed op duurzaamheid scoren deze merken niet (heel slecht zelfs). De telefoons worden bijvoorbeeld in China in elkaar gezet. In fabrieken die in het verleden wel eens in het nieuws kwamen door de slechte omstandigheden van de werknemers. Niet zo fair.

Eigenlijk is elektronica nooit duurzaam gemaakt en in veel gevallen is er zelfs sprake van ingebouwde of georganiseerde veroudering, waarbij producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur. FairPhone wil graag laten zien dat het anders kan, dat er ook een markt is voor duurzame elektronica. Dat dit eerlijker, duurzamer en milieuvriendelijker kan!

Eerlijke materialen

Voor een telefoon zijn allerlei mineralen nodig. En zoals je misschien wel eens hebt gehoord, gebeurt het delven van minerale stoffen in mijnen vaak in erg slechte omstandigheden. In zogenaamde conflict mijnen werken mensen vaak onder erbarmelijke omstandigheden en het geld dat wordt verdiend gaat naar rebellengroeperingen die hier wapens van kopen en de regio in staat van oorlog houden om zo controle te houden op de rijkdommen van de mijnen.

FairPhone maakt gebruik van zo eerlijk mogelijke materialen, namelijk uit conflictvrije mijnen. Voor één van die mineralen heeft FairPhone zelfs een Fairtrade-licentie ontvangen. Het goud op de printplaat van de smartphone komt uit een fair trade-mijn in Peru.

fairphone 1

Duurzaam is ook: lang mee gaan

Maar een telefoon is natuurlijk ook duurzaam als deze lang meegaat. En daarin is de FairPhone uniek, deze is namelijk modulair. Dat houdt in dat je alle onderdelen heel makkelijk kunt vervangen en los bestellen op de site. Stel dat er bijvoorbeeld weer een betere camera wordt uitgebracht, dan kun je deze ook gewoon vervangen zonder dat je meteen een heel nieuwe telefoon hoeft te kopen. Het vermindert ook nog eens de CO2 uitstoot met 30%, volgens onafhankelijk onderzoek van het Duitse Fraunhofer Institute IZM.

Goede werkomstandigheden

FairPhone probeert van binnenuit de werkomstandigheden in de fabrieken in China te verbeteren. Langdurige arbeidsverhoudingen vormen de basis voor betere werkomstandigheden. Ze werken nauw samen met leveranciers en NGO’s om samen de situatie te verbeteren.

Hergebruik en recycling

Smartphones worden niet gemaakt om lang mee te gaan en elk jaar gooien miljoenen mensen hun telefoon weg. FairPhone stimuleert het inleveren van materialen zodat deze hergebruikt kunnen worden of veilig worden verwerkt.

100% duurzaam?

De FairPhone is nog niet 100% milieuvriendelijk of eerlijk. Maar het is wel het enige merk dat dit voor zoveel mogelijk probeert! Ze proberen elke stap in het proces van het maken van een telefoon in kaart te brengen en daar transparant over te zijn.

De FairPhone is een smartphone die draait op Android. Erg handig is dat je er twee simkaarten in kan doen! Ideaal voor wie een privé en een zakelijk nummer heeft. De telefoon heeft een geïntegreerd hoesje en je kan kiezen uit 4 kleuren. Je kan de telefoon los kopen, maar ook gewoon bij een telefoonabonnement nemen. Ga naar de site van FairPhone voor meer informatie.