Één van de lessen die ik geleerd heb van het lezen van De Klimaatalmanak is dat mensen vaak de impact van sommige handelingen overschatten en die van anderen enorm onderschatten. Zo denken veel mensen (ik ben één van die mensen) dat het scheiden van afval een positieve bijdrage levert aan het milieu. En dat klopt op zich wel, maar het is een druppel op een gloeiende plaat. Toch doen we het braaf, elke dag.
En ik ben ook enorm blij dat ik nu een kleine groenbak heb: we hoeven nu veel minder vaak een enorme grijze zak bij het restafval te gooien. Goed bezig, denken we dan. Maar er zijn gek genoeg dingen die je kunt doen voor een leefbaar klimaat die veel minder tijd en inspanning kosten en toch van veel grotere invloed zijn. Zoals stemmen.
Tijd om te stemmen
Komende woensdag is het weer zover: stemgerechtigden mogen stemmen voor de provincies en de Waterschappen. Dat klinkt minder invloedrijk en belangrijk dan bijvoorbeeld de Tweede Kamer of de gemeenteraad, maar de mensen op wie je stemt voor de provincies kiezen de nieuwe leden van de Eerste Kamer. En de Eerste Kamer is de kamer die wetsvoorstellen controleert. Daar wil je dus eerlijke en capabele mensen hebben zitten, liefst met een sociaal en groen hart. En de Waterschappen, die zorgen ervoor dat er in een periode van droogte nog water uit de kraan komt, dat de dijken sterk genoeg zijn om ons te beschermen en die beslissen of de speedboat van Roderick een broedgebied van watervogels mag verstoren.
Hoe stem je groen
Sommige populistische partijen willen kiezers de indruk geven dat een stem vóór groen beleid, een stem tegen de boeren is. Maar dat is niet zo, groene partijen zijn niet tégen boeren, ze willen juist dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en willen graag samen met hen werken aan een duurzamere oplossing. Bijvoorbeeld door middel van het verbouwen van duurzaam bouwmateriaal.
Maar dat hoef je allemaal niet van mij aan te nemen, neem eens een kijkje op de website van Natuurmonumenten, daar vind je de het kiescompas en de kieswijzer voor jouw provincie en uitleg over wat de Waterschappen en de provincies doen. Ik hoop dat je ook (groen) gaat stemmen op 15 maart!