De internationale Earth Overshoot Day kwam weer te vroeg dit jaar… dit kun je eraan doen!

Op 2 augustus was het Internationale Earth Overshoot Day (de Nederlandse was al eerder geweest: namelijk op 12 april). Dat wil zeggen dat we alle natuurlijke grondstoffen die moeder aarde ons gedurende een jaar kan bieden, nu hebben opgebruikt.

Vanaf deze datum zijn we dus roofbouw aan het plegen op de planeet waarop we wonen. Met de hashtag #movethedate proberen milieu-organisaties aandacht te vragen voor deze misstand. 
Ingrijpende veranderingen zijn nodig. En daar kun je zelf een klein steentje aan bijdragen.

earth overshoot day wat kan je doen

Weg met plastic flessen

Plastic flessen met wasmiddel zijn niet meer van deze tijd. Er zijn vele merken wasstrips die je onder andere bij Big Green Smile, Happy Soaps of Bauzz kunt bestellen. Verpakt in kartonnen pakjes zijn deze wasmiddelen niet alleen plasticvrij, ze nemen ook weinig ruimte in.

Cosmeau heeft niet alleen wasstrips in het assortiment, maar ook Geurboosters: korrels gemaakt van maiszetmeel die je in de trommel van je wasmachine strooit voordat je de was (en een wasstrip) erin legt. Deze vegan korrels zorgen ervoor dat je was tot wel 12 weken lekker blijft ruiken. Fijn voor beddengoed dat een poosje in de kast ligt voordat je het weer gebruikt en zo toch lekker blijft geuren of voor sportkleding die je niet met wasverzachter mag wassen. De korrels zijn, net als de wasstrips, verpakt in karton, dus dat spaart ook weer een plastic wasverzachterfles uit. Je kan natuurlijk ook gewoon je wasmiddel zelf maken!

Weg met dierenleed

Een onderzoekscommissie in dienst van de Europese Commissie concludeerde onlangs dat Europeanen zo min mogelijk dierlijke producten zouden moeten eten om de strijd tegen klimaatverandering aan te kunnen gaan. 
Het eten van een vegan maaltijd bespaart enorm veel Co2-uitstoot in vergelijking met een maaltijd waar dieren of dierlijke producten in verwerkt zijn, zo concludeert een onderzoek van de universiteit van Oxford. Een vegan maaltijd stoot 75% minder broeikasgas uit, verbruikt 54% minder water en is 66% minder schadelijk voor de natuur.

Een vegan maaltijd stoot 75% minder broeikasgas uit, verbruikt 54% minder water en is 66% minder schadelijk voor de natuur

Toch concludeerde Wakker Dier onlangs dat supermarkten nog steeds veel met vleesprijzen stunten en dat het aantal aanbiedingen van vegetarische en vegan alternatieven afneemt. Er wordt drie keer vaker gestunt met dierenvlees dan met vega-vlees. In 2019 beloofden supermarkten zich in te zetten voor plantaardige alternatieven, maar dit jaar is er weer méér gestunt met milieubelastend dierenvlees.

Een mooi voornemen voor Earth Overshoot Day: ban het dierenleed van je bord.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *