fbpx

De Fashion Revolution week 2018 is begonnen! Doe je mee?

Sinds 5 jaar geleden de grote kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh instortte wordt elk jaar de Fashion Revolution week gehouden. Daarbij vielen 1135 doden en duizenden gewonden.

fashionrevolution 2018

Tijdens de Fashion Revolution week worden grote kledingmerken de vraag gesteld:

#whomademyclothes?

Rana Plaza bleek ook het topje van de ijsberg. Onveilige fabrieken, veel te lage lonen, kinderarbeid en milieuvervuiling bleken aan de orde van de dag in de mode-industrie. Door deze ramp en documentaires als True Cost die volgde, werd wereldwijd het grote publiek geconfronteerd met de donkere kant van de in het Westen geportretteerde glamoureuze mode-industrie.

In de Fashion Revolution wordt iedereen opgeroepen om via sociale media aan kledingmerken te vragen hoe de omstandigheden in hun fabrieken zijn, door de hashtag #whomademyclothes te gebruiken.

Kies een (of meerdere) kledingstukken, post het op Facebook, Twitter, of Instagram en gebruik de hashtag!

En jouw post maakt impact: de afgelopen jaren vroegen meer dan 100 000 mensen aan kledingmerken #WhoMadeMyClothes en elk jaar vertellen meer dan 3600 producenten #IMadeYourClothes. Mede door publieke druk, heeft de regering van Bangladesh het minimumloon van kledingarbeiders met 77% verhoogd tot $ 68 per maand. 318 Grote merken en retailers hebben ACT ondertekend om leefbare lonen te bereiken voor arbeiders met in de hele industrie geldende collectieve arbeidsovereenkomsten die gekoppeld zijn aan inkooppraktijken.

Fashion Revolution is ook in Nederland actief! Naast dat iedereen opgeroepen wordt de hasthag te gebruiken, zijn er ook allerlei events. Hiervoor neem je een kijkje op de site van Fashion Revolution Netherlands.

Hou ook de Facebook pagina in de gaten!

Ook kun je zelf natuurlijk iets organiseren! Wat dacht je bijvoorbeeld van een kledingruil?

PS: heb je de actie van watMooi al gezien? Bij elk item van de duurzame kledingcollectie van King Louie krijg je een linnen tasje en lipbalm cadeau!