De bijtjes willen óók biologisch eten!

‘Het goede doen’ is niet altijd even makkelijk. Kies je bijvoorbeeld voor een deodorant die plasticvrij verpakt én biologisch is, maar wel bijenwas bevat of kies je de bio en vegan deoroller in plastic verpakking? Het voelt een beetje als kiezen tegen de bijen of tegen de oceaan en al haar bewoners…

Het moge duidelijk zijn: als je eenmaal besloten hebt om het goede te doen is het niet zo gemakkelijk om je kop nog in het zand te steken, al zou dat heel veel hoofdbreken schelen.

bijen biologosch eten blog

Zo dacht ik enorm goed bezig te zijn toen ik mijn bordes volzette met mooie en geurige plantjes (dat laatste vooral in een poging om de lucht van kattenpoep die ik niet gevonden had maar wel kon ruiken te overstemmen) die ik bij kraampjes in de buurt en een enkel tuincentrum had gekocht.

Maar toen kwam ik een filmpje tegen waarin werd uitgelegd dat het overgrote deel van de plantjes die worden verkocht in tuincentra niet biologisch zijn en vol zitten met bestrijdingsmiddelen.

Voor een onderzoek in opdracht van Greenpeace in 2017 hebben wetenschappers 84 buitenplanten gekocht bij vier 4 verschillende tuincentra. Op 81 van die plantjes werden bestrijdingsmiddelen gevonden, gemiddeld zelfs 7 per plant. Niet alle middelen zijn even schadelijk voor insecten maar op bijna elke plant werd wel één middel aangetroffen dat zeer schadelijk was voor bijen.

Oeps, en die wilde ik juist een plezier gaan doen (en mezelf natuurlijk ook, een tuin mét bloeiende planten is mooier om naar te kijken dan een tuin zonder, maar toch, ik had nog iets goed te maken vanwege die deodorant met bijenwas).

Maar hoe dán? Gelukkig staat er in mijn tuin ook een grote vlinderstruik die er al stond voordat we er kwamen wonen en die is ook zeer in trek bij onze gestreepte vrienden. Daarnaast heeft mijn vader een vrij grote tuin die zo’n beetje wordt overwoekerd door de campanula (klokjesbloem) dus vraag ik vaak een stekje aan hem als één van mijn bloemenkraam-plantjes is uitgebloeid. Omdat hij de oorspronkelijke plant al meer dan 10 jaar heeft, hoop ik dat het eventuele gif dat ooit aanwezig was inmiddels is uitgewerkt (ik ben geen bioloog, misschien is dit klinkklare onzin).

Je kunt ook aan de slag met een zakje biologisch bloemzaad (je kunt er een gratis aanvragen bij Natuurmonumenten of ze bestellen bij webwinkel De Bolster), maar dat vraagt wel iets meer geduld omdat het een aantal weken duurt voordat er een spruitje en daarna een bloemetje groeit.

Bij veel reguliere tuincentra zijn de kruiden- en fruitplanten wél biologisch. Let goed op het groene logo met het blad. Zes vestigingen van Intratuin verkopen ook een selectie van het aanbod van Pure-Organic

Kleinere tuincentra en kwekerijen verkopen vaak wel onbespoten planten en wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je ze ook online bestellen bij Sprinklr. De oprichters van Sprinklr maken ook interessante Youtube-filmpjes met uitleg voor het geval je hart groener is dan je vingers.

Reacties zijn gesloten.