De 5 gemakkelijkste tips om groener te leven

Wij mensen hebben toch wel een enorme impact op de aarde. Soms kan ik mij daar echt over verbazen. We zijn met velen en we leven met zijn allen bij elkaar in steden: asfalt, beton, bakstenen. Je moet je best doen om nog een stukje groen te zien. In Nederland zijn we al met zijn 17,2 miljoenen op dit kleine stukje aarde. Dan is het belangrijk om toch te proberen onze impact op de natuur zo klein mogelijk te laten zijn.

gemakkelijkste tips groener leven

Dus hoe kun je nu elke dag een klein beetje groener leven? Je pakt natuurlijk de fiets wanneer dat kan, we hebben groene stroom. Dat zijn al belangrijke stappen om te nemen. Maar er is altijd meer dat je kunt doen. Hier volgen de 5 handigste tips om zo groen mogelijk de dag door te komen.

 1. Raap afval op

Afval op straat is gevaarlijk door dieren en zoals je hier al vaker hebt kunnen lezen, is plastic funest voor het milieu. Het verteert niet, maar vergaat in steeds kleinere deeltjes. Als je elke dag 1 stuk afval opraapt, help je elk jaar 365 stuks afval het milieu uit. En wie weet kun je er nog meer dan 1 oprapen!

 1. Ga stroomslurpers tegen

Ook al gebruik je groene stroom, dan nog is het verstandig je stroomverbruik te beperken. Bewust omgaan met stroom zorgt ervoor dat we niet elk stukje land vol hoeven te bouwen met windmolens of rivieren moeten indammen voor waterkrachtcentrales.

Stroomslurpers zoals adapters voor je smartphone of laptop verbruiken ook stroom als er geen apparaat aan vast zit. Nu denk je misschien, wat verbruikt dat nou? Een adapter slurpt elk uur 2 watt stroom. Maar je hebt er vast meer dan één. En dat stapelt dus op. Heb je 3 adapters, dan is dat 6 watt per uur en dat komt neer op 144 watt per dag. Bedenk dat een zuinige televisie nog altijd zo’n 45 watt verbruikt en dat je door een paar adapters het equivalent van stroom verbruikt van 1 televisie die drie uur aanstaat. Elke dag, voor niks! Handige tip: sluit ze aan op een grote stekkerdoos met aan en uit knop. Dan kun je ze allemaal tegelijk uitzetten.

 1. Slim douchen

Een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten kost 40 liter water. En dat is als je een waterbesparende douchekop gebruikt. Dat is nog steeds veel water. Zeker nu we te maken hebben met extreme droogte, is zuinig omgaan met water heel belangrijk. Het gemakkelijkste is niet elke dag douchen. Ik doe dat bewust minstens een keer per week en vaker als ik niet al te intensief bezig ben geweest. Een washandje over je lijf is soms ook genoeg.

Gebruik een handige douchetimer om snel en efficiënt te douchen. Zo kun je de tijd dat je bezig bent inkorten. Een doucheje van 4 minuten kost nog maar 20 liter! En wil je echt minder water besparen, eet dan minder vlees (zie volgende tip).

 1. Eet vegetarisch

Geen vlees eten, dat is de tip die nog de grootste invloed heeft op groen leven. Het produceren van vlees kost ontzettend veel grondstoffen: vooral water, maar ook diervoeding, pesticiden en medicatie. Maar ook ruimte voor het verbouwen van voedsel voor het vee en het veroorzaakt een mestoverschot. Nog afgezien van de dierenlevens die het kost. Groente en fruit zijn veel milieuvriendelijker. Dus als je je ecologische voetafdruk kleiner wilt maken, zou je over kunnen stappen op een vegetarisch dieet. Of kies in ieder geval om de dag voor een vleesloze maaltijd. Met een dag plantaardig eten bespaar je meer dan 4000 liter water en 9 kilo CO2 uitstoot. De moeite waard, zou je zeggen.

 1. Koop tweedehands

Nieuwe apparaten, kleding en meubels hebben allemaal weer grondstoffen gekost. En dat terwijl er een groot aanbod is aan tweedehands spullen. En die zijn vaak nog in prima staat. Een tweede leven voor een voorwerp betekent dat er niet weer iets nieuws gemaakt hoeft te worden. Het kost soms wat meer tijd om te zoeken, maar het is een sport om dat ene wat je wilt hebben te vinden voor weinig geld. En dat spreekt ons Nederlanders vast ook aan!

We dragen allemaal ons steentje bij. 17 Miljoen Nederlanders. Kun je nagaan wat we kunnen veranderen als iedereen bewust omging met grondstoffen en het milieu. 17 Miljoen vegetarische maaltijden in plaats van 17 miljoen varkensworsten of biefstukken. Ik houd niet van rekenen, maar dat het veel zou schelen, kun je op je vingers natellen. Heb jij nog leuke tips waardoor we nog groener kunnen leven?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

3 reacties op “De 5 gemakkelijkste tips om groener te leven

 1. Maria Ferreira zegt:

  Hoi Mirjam,
  Fijne tips. Ik zelf leef zo groen mogelijk en het is helemaal niet zo moeilijk als men denkt.
  Douchen: ik douch 1 X per week en soms zelfs om de 1,5 week en ik beschouw me als een hele schone mens, gewoon aan de wastafel met een washandje en je bent net zo schoon als onder de douche.
  Ik ben van vegetariërs naar voor 90% veganist, ik probeer verpakkingsarme boodschappen te doen, alleen biologische, enz. Een van de grootst probleem is volgens mij dat het tegenwoordig alles makkelijk moet zijn, snel en dat we te goed hebben, vooral hier in Nederland. Maar goed het is ook nodig dat we optimist blijven. Gr Maria

 2. Joke Vermanen zegt:

  En wil je echt minder water besparen… nee! wel meer 😉
  Nog een tip voor de douche. Ik plas onder de douche én poets mijn tanden (elektrisch dus met timer). Het water moet opwarmen en spoelt zo de plas weg, als de timer van de tandenborstel afgaat spoel ik mijn mond nog even en doe de douche uit.
  Haren wassen met shampoo doe ik alleen op zaterdag, scheelt ook weer!

Reacties zijn gesloten.