De 5 beste manieren om je slaapkamer “groen” te maken

Bij milieubewust leven denken we meestal aan kleding, schoonmaken, inrichting van de huiskamer en het gebruik van cosmetica en elektronica. Maar de slaapkamer is ook een ruimte waar je heel wat uurtjes doorbrengt. Juist als je ligt te slapen, is een milieuvriendelijke en gezonde omgeving heel belangrijk. Je ligt 8 uur aan één stuk in die ruimte.

Ook in je slaapkamer kun je letten op de gebruikte materialen en het stroomverbruik. Misschien helpt het zelfs om beter te slapen!

duurzame slaapkamer tips

Milieuvriendelijk slapen

Heb jij wel eens goed gekeken naar je slaapkamer en je afgevraagd of die milieuvriendelijker zou kunnen zijn? De meeste van onze inspanningen op duurzaam gebied gaan naar verpakkingen, stroomverbruik en afvalbeperking. En dat is goed, maar we zouden onze slaapkamer ook niet moeten vergeten. Milieuvriendelijke materialen zijn vaak niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onszelf.

We liggen gemiddeld 8 uur per dag in bed, onder lakens, op een matras. Het kan dus geen kwaad om daar eens de milieubewuste bezem door te halen. Dit zijn de 5 beste manieren om je slaapkamer groen te maken.

1. Gebruik zuinige verlichting

De meest zuinige lampen zijn LED en halogeen. LED heeft als voordeel dat een lamp zeer lang meegaat (25 jaar) en dat deze zeer energie efficiënt is. Maar LED lampen stralen wel veel blauw licht uit, net als de schermen van laptops en smartphones. Dit soort licht kan je wakker houden, omdat het je slaapritme verstoort. Het is dus niet ideaal om dit in je slaapkamer te gebruiken.

Kies je LED verlichting, probeer dan een lamp te vinden die meer rood dan blauw licht uitstraalt (rond de 2000 Kelvin). Halogeen is wat uitstraling van blauw licht betreft beter. Maar deze vorm van verlichting is wat minder energiezuinig en een lamp gaat 10 jaar mee, in plaats van de 25 van een LED lamp.

2. Milieuvriendelijke gordijnen

Hadden we het net over licht, dan gaan we het nu over donker hebben. Want een echt donkere slaapkamer is ook goed voor je slaap-waakritme. Voor je gordijnen kies je een natuurlijk materiaal, dat dik is, zodat het zo weinig mogelijk licht doorlaat. Heb je al gordijnen hangen, dan kun je ze gemakkelijk en milieuvriendelijk dikker maken, door er een laag stof tegenaan te naaien. Misschien heb je op zolder nog een oud laken liggen? Wil je andere gordijnen, neem dan een kijkje in de kringloopwinkel. Materialen hergebruiken is natuurlijk de meest milieuvriendelijke optie.

3. Een koele slaapkamer

Energie besparen kan ook in de slaapkamer. Dat gaat het eenvoudigste door de thermostaat wat lager te zetten. Omdat je onder een dekbed ligt, hoeft het niet warm te zijn in de slaapkamer. Vind je het zo koud als je in bed stapt, leg dan voor je gaat slapen een warme kruik onder de dekens. Wordt het herfst of winter, vervang dan tijdig je zomerdekbed door het winterdekbed. Als het opeens een koude nacht is, leg dan een warme deken in de buurt om over je dekbed heen te leggen. Wist je trouwens dat een koude slaapkamer (rond de 18 graden) heel goed voor de gezondheid is? Als je slaapkamer te warm is, blijkt uit onderzoek dat je veel onrustiger slaapt.

baby matras schadelijke stoffen blog

4. Comfortabele milieuvriendelijke lakens

De lakens waar je onder (en op) slaapt, zouden net zo zacht, comfortabel en milieuvriendelijk moeten zijn als je kleding. Probeer dus ook voor je beddengoed te gaan voor stoffen die het milieu zo min mogelijk belasten. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer keuze in milieuvriendelijke stoffen, zoals biologisch katoen, satijn, tencel, bamboe en linnen. Voor prachtig duurzaam beddengoed, neem eens een kijkje bij Yumeko of bij webshop Waschbaer.

5. Kies een matras

Ook je matras kan zo milieuvriendelijk mogelijk. Het is ook belangrijk om hier eens goed naar te kijken, want je ligt hier toch de hele nacht op te slapen. Natuurlijk heb je een matras nodig dat je lichaam goed ondersteunt, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Het matras zou van natuurlijke en niet giftige materialen gemaakt moeten zijn, en daarin is tegenwoordig veel keuze. Voorbeelden zijn latex, organische katoen, wol, bamboe, paardenhaar, kokosvezel, hennep en kapok. Let op brandwerende stoffen, die vaak giftig zijn. Ook voor matrassen kun je terecht bij Yumeko. Een duurzaam matras is wel een flinke investering. Je kan ook een bestaand matras upgraden met een fijne matrastopper bij bijvoorbeeld natuurlijk en gifvrij materiaal. Kijk daarvoor bijvoorbeeld ook bij Waschbaer of Greenjump.

Transformeer je slaapkamer

Behalve deze tips, zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om je slaapkamer milieuvriendelijker te maken. Denk aan de verf op de muren, de pyjama die je draagt, ‘s nachts de opladers uit de stopcontacten halen en kiezen voor milieuvriendelijke (tweedehands) meubels in je slaapkamer. En neem niet alleen je eigen slaapkamer, maar ook die van je kinderen onder handen! Het hoeft natuurlijk niet allemaal in een keer. Elke stap is er eentje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *