Dankzij dit ‘kussen in de koelkast’ houd je je groenten veel langer vers!

Toen ik als student een bijbaantje had in een restaurant leerde de kok me een aantal handige foefjes. Zo houd je blaadjes sla (of verse kruiden, of spinazie) veel langer fris en knapperig in een bakje dan in de zak waarin het in de winkel ligt. Doe de groene blaadjes in een bakje en ‘dek het toe’ met een stuk keukenpapier dat je een beetje nat maakt. Dat zorgt ervoor dat je kruiden niet uitdrogen en slap worden.

veji bag groenten bewaren

Sindsdien doe ik dat braaf, maar ik vergeet nog wel eens om het papier steeds nat te maken. Met als gevolg dat ze alsnog uitdrogen. Of ik koop een zak spinazieblaadjes en ik heb geen bak die groot genoeg is om ze in te doen. Die blijven dan vervolgens in de zak zitten, opgepropt in de groentela, en ruiken na een paar dagen niet zo fris meer.

Gelukkig is daar nu iets op gevonden: de Vejibag. En ik mocht het standaardmodel uitproberen.

De zak is gemaakt van duurzaam geproduceerde biologische katoen en is speciaal ontwikkeld om sla, spinazie, wortelen, broccoli en andere groente langer fris te houden in de koelkast.

Voor gebruik maak je de Vejibag nat onder de kraan en wringt ‘m uit. Daarna spoel je de groente die je erin wil doen af onder de kraan. Even laten uitlekken, eventuele gekneusde of bruine stukken er alvast uithalen, en hop, in de tas.

‘Er ligt een kussen in de koelkast’, zei de echtgenoot. En daar lijkt het inderdaad ook wat op, op een zacht, goedgevuld hoofdkussen. Maar in mijn kussen zit spinazie (de hele zak paste erin!).

Door het ontwerp kunnen de blaadjes goed ademen en blijven ze nat en koel. Hierdoor blijven ze tot wel 2 weken fris. Het is wel raadzaam om de zak, als ie wat droger wordt, tussendoor nog een keer nat te maken. Maar hij droogt veel minder snel uit dan mijn stukjes keukenpapier…

De Vejibag is onder andere te koop bij Ecowarehouse.