Elk jaar is het in Nederland op 10-10 de dag van de duurzaamheid. In het hele land worden vinden er allerlei initiatieven op het gebied van duurzaamheid plaats. Ben je benieuwd wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd? Kijk dan op de site voor een overzicht van alle activiteiten. Ook zijn er landelijke of online initiatieven.
De wereld kun je niet in je eentje redden. Maar ik merk wel dat toch steeds meer mensen bewuster worden. Gelukkig maar! Misschien voelt het soms alsof het niet uitmaakt, dat je alleen geen verschil kan maken. Maar door je levenswijze en je keuzes, zul je altijd direct of indirect ook weer anderen inspireren.
Hoe kun je duurzamer worden?
De aarde zien we meestal als iets vanzelfsprekends. Alles wat we hebben, komt van onze aarde. Je woning, je bed, je kleding, je warme douche ‘s ochtends, je computer en telefoon en natuurlijk je eten. Werkelijk alles komt van de grondstoffen van onze planeet. Maar we hebben steeds meer grondstoffen nodig. En we produceren steeds meer afval. Hoe lang kunnen we zo nog doorgaan? Ik hoop niet dat we daar achter komen.
1. Weg met wegwerpproducten
Het gebruiken van wegwerpproducten, is eigenlijk spotten met de planeet waar je juist alles aan te danken hebt. Soms is het niet makkelijk, en soms is het helaas onvermijdbaar. Maar wanneer je hier je best voor gaat doen, scheelt dat al zóveel. Denk aan: plastic waterflesjes, koffiebekers, plastic zakjes om eten in te bewaren, boodschappentasjes. Hier zijn allemaal duurzame, herbruikbare alternatieven voor. Maar bijvoorbeeld ook tampons (alternatief: de menstruatiecup) en maandverband (alternatief: wasbaar maandverband).
2. Eet groener
Het verbouwen van ons voedsel heeft ook een enorme impact op onze wereld. Groener en duurzamer eten is eigenlijk vrij simpel: kies voor meer plantaardig, niet van ver en uit het seizoen. De vlees- en zuivelindustrie zijn enorm vervuilend, maar natuurlijk ook heel dieronvriendelijk. Gelukkig is plantaardig koken super lekker, en zuivel heb je toch niet nodig. Mis je een latte? Probeer dan eens een plantaardig alternatief zoals haver- of amandelmelk.
3. Kies natuurlijke producten
Zowel voor het schoonmaken van je huis als voor wat je op je huid smeert geldt, natuurlijker is beter. De wereld wordt niet beter van hormoonverstorende stoffen, chemische ingrediënten en microplastics. Natuurlijke, biologische merken zijn vaak ook veel verantwoorder bezig dan de gewone bekende merken, en gebruiken bijvoorbeeld minder plastic en recyclebare verpakkingen.
4. Maak het zelf
Door meer dingen zelf te maken, belast je meestal minder het milieu en is er minder verpakking nodig. We zijn in deze moderne tijd gewend dat alles kant-en-klaar en makkelijk is. We vinden dat normaal en verwachten het. Maar vroeger was dat niet zo. Het kost wat meer tijd, maar vaak is het ook leuk te doen. Dus ga zelf lekker koekjes bakken ipv ze bij de supermarkt te halen. En maak zelf je wasmiddel, dat scheelt een heleboel plastic flessen! Ook verzorgingsproducten kun je makkelijk zelf maken.
5. Kies voor duurzame mode of tweedehands
De kledingindustrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. De katoenteelt is ontzettend vervuilend, omdat er zoveel pesticiden voor nodig zijn. Pesticiden die ook jij op je huid krijgt, want je was dat er niet zomaar uit. Maar ook de omstandigheden waarin de kleding wordt gemaakt, is vaak verschrikkelijk voor de mensen die het maken. En dan nog alle chemische processen zoals bij verven. Gelukkig bestaan er duurzame kledingmerken die wel rekening houden met het milieu en wat natuurlijk ook heel duurzaam is, koop tweedehands. Lees hier alles over duurzame mode.
6. Verminder afval
Wees kritisch op wat je koopt, zowel met spullen en ook met eten. Vries eten in dat je niet nodig hebt of niet op kunt. Kook met restjes. Composteer als je daar de mogelijkheid voor hebt. Gebruik producten waar je lang mee doet, zodat je met minder verpakking zit. Koop geen verpakt eten. Recyclen is goed, maar voorkomen (refuse) nog veel beter. Lees hier meer tips om te leven met minder afval.
7. Was bewust
Door bewuster te wassen kun je flink besparen. Zorg altijd voor een volle trommel. Gebruik geen – of zo min mogelijk – de droger. Was op lage temperaturen. Gebruik ecologisch of zelfgemaakt wasmiddel. Gebruik een flinke scheut schoonmaakazijn als wasverzachter.
8. Kies voor groene energie
Als het kan, ga voor zonnepanelen, hiermee kunnen veel mensen zelfs geld terugverdienen. Is dit niet mogelijk bij jou, kies in ieder geval voor een duurzame energieleverancier, zoals Qurrent of Greenchoice bijvoorbeeld.
9. Ga voor bio
Of het nu om eten gaat of schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten, wanneer het biologisch, is er altijd meer rekening gehouden met de aarde. Er worden minder pesticiden gebruikt en meer natuurlijke methoden voor productie.
10. Bankier bij een duurzame bank
Een duurzame bank investeert je geld in bedrijven die goed zijn voor de aarde. Helaas steken de gewone banken hun geld vaak in projecten die niet zo goed zijn, zoals olie, kernenergie of wapens. Wanneer je bij zo’n bank zit, steun je daar dus indirect aan mee. Gelukkig zijn er ook duurzame, verantwoorde banken. De twee bekendste duurzame banken in Nederland zijn Triodos bank en ASN. Beide bieden ze particuliere en zakelijke rekeningen en natuurlijk spaarrekeningen. ASN heeft ook een creditcard. Zelf ben ik al jaren geleden overgestapt en dat bevalt me echt super goed! Voor meer info, check de Eerlijke Bankenwijzer.
Heb jij nog goede tips om duurzamer te worden?