Cadeaus geven met de feestdagen? Zo doe je het duurzaam!

De donkere dagen komen er weer aan en dat betekent ook dat we elkaar weer cadeaus gaan geven. Het is natuurlijk een super gezellige en leuke traditie. Maar het is zeker de moeite waard om eens goed na te denken wat je gaat geven en misschien ook wel gaat vragen. Wil jij, net als ik, eens duurzaam door de feestdagen komen, dan kun je vast wel iets met onderstaande tips.

cadeaus feestdagen doe het duurzaam blog

Een duurzame kerst? Het kan!

Bijna elke familie, maar ook groepen vrienden, geven elkaar cadeautjes in december. In Nederland doen we dat soms zelfs twee keer, met Sinterklaas en Kerst. Zoek jij ideeën om duurzame cadeaus te geven of te vragen? Hieronder vind je enkele leuke tips!

Geef een ervaring cadeau

Een ervaring cadeau geven is misschien het meest originele en bijzondere dat je kunt geven. Als je iemand goed kent, weet je waarschijnlijk wel wat diegene leuk vindt om te doen. Geef een bioscoop- of theaterbon, een bon van DoenKado, een bon voor een etentje in een restaurant of een toegangskaartje voor een museum. Om het persoonlijk te maken, kun je zelf nog een mooi kunstwerk of gedicht erbij maken.

Koop een tweedehands geschenk

De meeste mensen vinden een echt cadeau toch wel het leukste. Maar iets splinternieuws kopen is echt niet altijd nodig. Tweedehands winkels hebben mooie spullen: van kleding, meubels en servies, tot boeken en leuke hebbedingetjes. Je geeft de spulletjes een tweede leven en kunt tegelijk iemand anders er blij mee maken.

Doe een donatie aan een goed doel

Het kan ook zijn dat degene voor wie je wat wilt kopen, in feite al alles heeft of geen verlanglijstje heeft doorgegeven. In dat geval kun je ook een donatie doen aan een goed doel. Er zijn ontzettend veel goede doelen en je kunt een doel kiezen dat bij deze persoon past. Denk aan de Dierenbescherming, plant een boom, doe een gift aan de voedselbank of een organisatie voor natuurbescherming. Je kan ook een symbolisch cadeau geven van Oxfam Novib of WNF. Je geeft geen cadeau aan iemand anders, maar je geld komt wel op een goede plek terecht.

Maak (online) verlanglijstjes

Een verlanglijstje maken is een goede manier om te voorkomen dat we elkaar allemaal zinloze cadeaus geven, die korte tijd later alweer worden weggegooid. Stel dus voor om allemaal een verlanglijstje te maken, met een of meer wensen erop. Zet deze online of gebruik er een app voor. Zo weet iedereen wat hij of zij voor de ander moet kopen en op die manier krijg je ook precies wat je wilde!

duurzaam cadeau feestdagen alternatieven blog

Gebruik duurzame verpakkingen

Hoe leuk het ook is om helemaal door het dolle te gaan met verpakkingen, goed voor het milieu is het niet. Denk aan glitter, linten, gekleurde tape en dergelijke versieringen. Ze zijn eigenlijk overbodig en verspilling van materiaal. Gebruik liefst eenvoudig bruin papier, bind je cadeautje dicht met touw en maak zelf een paar versieringen om het op te fleuren. Je kunt zelfs papier gebruiken uit gekleurde tijdschriften of een oude doos hergebruiken. Veel mensen begrijpen het als je uitlegt dat je liever milieubewust te werk gaat, in plaats van inpakpapier te verspillen dat direct na het feest de papierbak in gaat.

Geef een plant cadeau!

Ben je op zoek naar een prachtig, groen cadeau, geef iemand dan een plant. Let er natuurlijk wel op dat iemand van planten houdt, anders komt de plant niet in een liefdevol huis terecht. Met planten geef je een stukje groen, ze zuiveren de ruimte waar ze in staan en zijn ook nog eens veel duurzamer dan een bos bloemen. Kijk of je een plant kunt vinden van een biologische kweker, of shop biologische planten bij Greenupthecity.

Begin op tijd

Het scheelt een hoop stress als je op tijd begint met het plannen van de feestdagen. Hoe meer tijd je hebt om cadeaus te kopen, hoe groter de kans dat je iets leuks kunt vinden, dat ook nog duurzaam is. Om het ideale geschenk te vinden, heb je soms wat meer tijd nodig. Zorg dus dat je op tijd weet voor wie je wat zou moeten kopen, zodat je in alle rust kunt denken, surfen en winkels af kunt lopen.

Zelf een cadeau maken

Ben je wel een beetje creatief en vind je het leuk om iets voor een ander te maken? Ga dan voor een uniek, persoonlijk cadeau dat je zelf gemaakt hebt. Misschien kun jij wel een mooie trui breien, iets schilderen of naaien. Je kunt ook denken aan een heerlijk dinertje in elkaar zetten, een taart bakken of een gedicht schrijven. Bij cadeaus geven gaat het toch voornamelijk om aandacht aan elkaar geven en dat kan heel goed door iets zelf te maken.

De feestdagen zijn voor veel mensen een tijd van gezelligheid, samen zijn, lekker eten en cadeautjes geven. Wil je echter ook aandacht geven aan duurzaamheid, dan kan dat nog best een uitdaging zijn. Maar deze tips geven je hopelijk wat houvast, zodat je wel een mooi, uniek geschenk kunt geven, terwijl je ook zorg draagt voor een duurzame wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *