Boekreview: Ooit aten we dieren van Roanne van Voorst

In 2017 (twee jaar geleden dus) heeft een groep van 1500 wetenschappers uit 184 verschillende landen de bewoners van planeet aarde opgeroepen om veganistisch te gaan eten. Een plantaardig dieet kan namelijk de wereld redden.

Wil of kun je slechts één ding doen om alle doemscenario’s af te wenden, stop dan met het eten van vlees en zuivel, daar red je niet alleen levens, maar ook de planeet mee. Meer nog dan je zou doen als je nooit meer plaats neemt in een vliegtuig of auto, meer nog dan wanneer je geen nieuwe kleding meer zou kopen of geen plastic tasje meer aanneemt.

Maar waarom is het dan nu, twee jaar later, nog steeds ‘apart’ als je puur plantaardig eet? Hierop en op vele andere vragen geeft Roanne van Voorst antwoord in ‘Ooit aten we dieren’. Zo is een hele generatie babyboomers door middel van tv-spotjes met Joris Driepinter geïndoctrineerd met het idee dat melk drinken goed is voor je gezondheid. Die claim is nergens op gebaseerd. Sterker nog, het drinken van melk kan osteoporose en diabetes veroorzaken.

Maar waarom is het dan nu, twee jaar later, nog steeds ‘apart’ als je puur plantaardig eet?

Toch blijft bij veel mensen het idee bestaan dat het eten van vlees en zuivel ‘gezond’ zou zijn. De gemiddelde veganist moet dagelijks vragen beantwoorden over ‘hoe ze dan gezond blijven’ terwijl diverse studies al hebben uitgewezen dat de gemiddelde veganist gezonder is dan de gemiddelde carnist (persoon die met regelmaat vlees eet).

Bovendien, schrijft Van Voorst, zijn wij helemaal niet gemaakt om vlees te eten. Kijk maar naar je gebit. En je darmen kunnen rauw vlees ook helemaal niet verwerken. Onze voorouders waren dan ook helemaal geen vleeseters.

Tot zover de dingen die je als dierenliefhebber wìlde weten. ‘Ooit aten we dieren’ bevat ook informatie die je niet wìl, maar wel zou moeten weten: per dag worden er in Nederland 30 miljoen pasgeboren haantjes vermoord in de eieren-industrie. In 2018 werden er 16 miljoen varkens geslacht. Dat zijn er bijna net zo veel als het aantal menselijke inwoners van ons land.

Onze voorouders waren dan ook helemaal geen vleeseters.

Per dag laten 2 miljoen boerderijdieren het leven. En de manier waarop is lang niet zo ‘humaan’ en ‘diervriendelijk’ als de veehouderij je wil doen geloven.

‘Welke keus maakte jij, toen je wist op welk punt in de geschiedenis we waren beland, en met welke gevolgen voor de aarde, de dieren, de mensen in kwetsbare gebieden, en alle komende generaties?’, vraagt de auteur aan het einde van haar steengoede betoog voor een humanere en duurzame manier van leven (en eten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *