Boekreview: De onderwereld van de tuin door Romke van de Kaa

Het is niet alleen de naam van de planeet waar we op wonen of van het spul dat vanaf begin april zo’n beetje permanent onder mijn nagels te vinden is, maar ook van de leefwereld waar we het minst vanaf weten: aarde.

de onderwereld van de tuin blog

Want het meest afgelegen hoekje van de wereld is inmiddels wel in kaart gebracht, maar van de (letterlijke) onderwereld weten we nog maar betrekkelijk weinig. Wist je bijvoorbeeld dat in een theelepel tuingrond tien keer zoveel biodiversiteit te vinden is als in de hele Amazone?

Tuinier en auteur Romke van de Kaa weet dat wel. In zijn nieuwste boek ‘De onderwereld van de tuin’ neemt hij de lezer mee de grond in. Van klein (bacteriën en schimmels) tot groot (woelmuizen en mollen) laat hij je kennis maken met wat er in je tuin onder de grond leeft.

Het boek leest als de leukste biologieles die je ooit gehad hebt en staat vol met weetjes die je anders naar je tuin doen kijken.
Wist je bijvoorbeeld wat de opwarming van de aarde en truffelteelt met elkaar te maken hebben? Waarom je je tuin niet om moet spitten, maar gewoon een beetje aan moet harken? En dat we 29 verschillende hommels hebben in Nederland? En 350 soorten bijen? En dat hommels een soort bijen zijn en niet een aparte soort?

Daarnaast geeft de auteur ook tips hoe je je eigen compost kunt maken: welke etensresten je er wel en niet in moet stoppen en dat je niet moet beknibbelen op de wormen, omdat niet elke worm hetzelfde is.

Het boek bevat nog meer ‘groene’ tuintips en verwijst sommige naar het land der fabelen. Maar bovenal staat Romke van de Kaa een filosofie van ‘leven en laten leven’ voor. Wil je een grasveld zonder molshopen? Verhuis dan naar Ierland, want daar hebben ze geen mollen. Weer zo’n leuk weetje dat ik nooit meer ga vergeten.