Boek review: Walvissen in de wind en andere natuur-uitvindingen

De natuurbeschermers van morgen worden vandaag gekweekt. Er zijn veel manieren om kinderen hart voor de aarde te laten krijgen. Bijvoorbeeld door veel tijd door te brengen in het bos of op andere mooie plekken of door de tuin een plaats te laten zijn waar alles wat groeit, bloeit, vliegt en kruipt een plekje weet te vinden. Maar ook op regenachtige herfstdagen kun je kinderen liefde voor de natuur bijbrengen.

boekreview walvissen in de wind blog

Met het boek ‘Walvissen in de wind’, een aantrekkelijk vormgegeven boek vol met uitvindingen die bedacht zijn door mensen die goed naar de natuur hebben gekeken. Een traditie die teruggaat op Leonardo da Vinci: hij bracht urenlang door in de natuur en maakte aantekeningen van alle ingenieuze ontwerpen die hij zag. Waarom is de lucht blauw?, vroeg hij zich af. En: ‘hoe komt het dat vogels kunnen vliegen?’ Voor zover we weten is het hem nooit gelukt om de ontwerpen die hij maakte naar aanleiding van deze vragen ook uit te werken, maar anderen na hem gelukkig wel.

Sneller en stiller met minder brandstof

walvissen in de wind
Zo inspireerde de vorm van de snavel van de ijsvogel de Japanse ingenieur Eiji Nakatsu. Hij had de opdracht gekregen om een trein te ontwerpen die stiller was. Tot dan toe maakten de Japanse hogesnelheidstreinen veel lawaai als ze een tunnel uitreden. De lange en puntige snavel van de ijsvogel stelt hem in staat om pijlsnel en geruisloos het water in te duiken. En nu hebben de treinen in Japan ook een lange snavel, van wel 22 meter. Een snavel waarmee ze niet alleen stiller, maar ook sneller en zuiniger rijden.

De structuur van het schild van de Namibische woestijnkever vormde de inspiratiebron voor het ontwerp van een zelfvullende waterfles die dauwdruppels opvangt. Erg handig als je, net als de kever, in een droog gebied woont. Architect Lydia Fraaije keek de kunst van het huizenbouwen af van de bijen. Ze bouwde een buurthuis in Togo waarbij handig gebruik is gemaakt van zeewind voor de ventilatie zodat er geen airconditioning nodig is. De voorkant van het gebouw bevat een kleurrijk patroon van zeshoekige gaatjes. Inderdaad, een honingraatstructuur.

Kunstenaar Lilian van Daal vond inspiratie in de plantenwereld waar bijna alles uit één materiaal bestaat. Zij ontwierp een stoel met de structuur van een plant die ook gemaakt is van plantaardig materiaal: geprint van bioplastic met behulp van een 3D-printer. En hij schijnt nog lekker te zitten ook.

En nu jullie

Dat ‘Walvissen in de wind’ is geschreven om creativiteit aan te wakkeren, blijkt niet alleen uit de leuke vormgeving, maar ook uit het laatste deel van het boek. Daarin worden lezers aangespoord om zelf ‘speurneus’ te worden en op zoek te gaan naar dieren en planten met bijzondere eigenschappen. Kun je een dier vinden dat glimt in de zon? Of van kleur verandert als het beweegt?

Wie weet bedenk je zelf wel een nieuwe uitvinding als je goed naar de natuur kijkt. Want niet alleen de natuurbeschermers van morgen worden vandaag gekweekt, dat geldt ook de uitvinders van morgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *