Boek review: Guerrilla Gardening-handboek voor buurtvergroeners

Onlangs zag ik het weer langskomen op Facebook: een foto van een tuin die meer weg had van een parkeerplaats of snelweg. Velen reageerden met ‘mooi hoor’. Ik snap niet wat er mooi kan zijn aan een paar vierkante meter plavuizen. Zeker niet als ze buiten liggen. Gelukkig vroegen sommigen ook waar de planten waren. Ja, daar was ruimte voor uitgespaard, schreven de eigenaren van de ‘tuin’. Ik speurde de foto af en zag ergens in het midden een smal strookje aarde. ‘Ah, de middenberm’.

Het leek net alsof die mensen écht graag een snelweg achter hun huis wilden hebben. En helaas zijn ze niet de enigen.

Guerrilla Gardening handboek voor buurtvergroeners

Word buurtvergroener

Als ik foto’s van versteende tuinen zie krijg ik altijd heel veel zin om tegels uit de grond te trekken en bloemen te zaaien. In Nederland is namelijk nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit over en de parkeerplaats-tuinen zijn één van de oorzaken (samen met landbouw, industrie en de aanleg van wegen). Hup, tegels eruit trekken dus! 
In de tuin van een ander wordt dat waarschijnlijk niet zo op prijs gesteld, maar in de openbare ruimte mag dat vaak wèl. 
Cerian (spreek je uit als Kerriejen) van Gestel schreef er een boek over: Guerrilla Gardening-handboek voor buurtvergroeners. De term guerrilla gardening werd ooit bedacht door Richard Reynolds, die ermee bedoelde ‘ongeoorloofde teelt op het land van een ander’. Inmiddels is de betekenis verschoven naar ‘tuinieren in de publieke ruimte’ en dat kan met en zonder toestemming.

Groen, maar hoe dan?

Het aantrekkelijk vormgegeven boek ‘Guerrilla Gardening’ staat vol met tips en ervaringsverhalen van vergroeners die je voor zijn gegaan. Je kunt natuurlijk stiekem te werk gaan, bijvoorbeeld door ergens zaadbommen te gaan gooien (doe het wel in de bebouwde kom en kies altijd biologische zaden) maar je kunt ook contact opnemen met de gemeente om te vragen of je een geveltuintje mag maken of een boomkroon kunt adopteren. Soms krijg je zelfs subsidie of praktische hulp. 
En je hoeft het niet alleen te doen, het boek bevat legio voorbeelden van grotere projecten die buren met elkaar hebben ondernomen.

Please try this at home

Het boek is niet alleen een aanrader voor iedereen die van plan is om er als een groene strijder op uit te trekken, maar ook voor alle mensen die een tuin hebben die wel wat groener kan, maar die niet weten waar ze moeten beginnen. Het bevat namelijk duidelijke instructies over hoe je een bloemenweide in kunt zaaien (dat kan ook in je eigen tuin!). Ook is er het een uitgebreide lijst van bloemen en planten waar bijen blij van worden toegevoegd. Op deze lijst staan bijvoorbeeld het ruig klokje (een leuk plantje dat zich snel uitbreidt, weet ik uit ervaring), malva, slangenkruid, ooievaarsbek en wilde marjolein – om er maar een paar te noemen. Ik zou zeggen: spaar ze allemaal en deel vooral foto’s op Facebook van je weelderig bloeiende tuin, wie weet inspireert het…

Kijk ook eens op guerrillagardeners.nl als je een workshop wil volgen
en op tuinernietin.nl als je wil weten of het verstandig is om een bepaalde plant ergens neer te zetten (invasieve soorten doen meer kwaad dan goed).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *