Nederlanders drinken gemiddeld zo’n 70 liter bier per jaar (meer nog dan Belgen: die drinken zo’n anderhalve liter per persoon per jaar minder). Maar is dat nou een beetje een duurzaam drankje, bier? Kort gezegd: nee. Voor het maken van 1 liter bier wordt tussen de 4 en de 7 liter water verbruikt. Water drinken is dus altijd duurzamer, maar dat wordt op den duur wel erg eentonig.
Gelukkig is het ene biertje het andere niet en is er genoeg duurzame(re) keuze.
Zo onderzocht Rank a Brand de bekendste bierbrouwers in Nederland op 23 duurzaamheidspunten zoals waterverbruik, energieverbruik en of de ingrediënten van biologische oorsprong zijn. Geen van allen scoorde hoger dan een C-label (redelijk op weg, kan beter), maar het Limburgse merk Gulpener behaalde de meeste punten, mede omdat ze het enige Nederlandse reguliere merk zijn dat hop uit eigen land gebruikt. Andere merken laten dit ingrediënt invliegen, soms zelfs uit de VS of Nieuw-Zeeland.
De kleine Utrechtse brouwerij annex restaurant Oproer gaat nog een stukje verder: alles wat de restaurantkeuken verlaat is veganistisch en het water dat overblijft na het maischen (het oplossen van mout in water tussen de 65 en 75 C°) wordt opnieuw gebruikt. De bostel die overblijft na het maischen (een restproduct) wordt verwerkt in veevoer of wordt gebruikt door een bakker in de buurt die er broodjes mee bakt.
Bier werd ooit een populaire drank in ons land omdat water ‘zo’ niet drinkbaar was. Omdat het water tijdens het maischen verhit wordt, was daarna wél drinkbaar. Nog steeds hebben we in Nederland water dat als ‘ondrinkbaar’ wordt beschouwd: regenwater. Arno van Herwijnen richtte daarom ‘Rainbeer’ op: een bedrijf dat samenwerkt met brouwers die bier willen maken van regenwater. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ecologische voetafdruk van zo’n biertje een stuk kleiner is, het verlicht ook de druk op ons afwateringssysteem dat het in tijden van hevige regenval zwaar te verduren krijgt.
Er zijn op dit moment zes verschillende regenbiertjes verkrijgbaar: Para Pluvius van Brouwerij de Hemel, Friese Boezen trippel, Code Blond van Brouwerij de Preal, Kouwe Snuffel van Heldere Jongens en Yung Bok.
Proost!
Bron: OneWorld nummer 6-2019