fbpx

Bevat het matras van je baby schadelijke stoffen?

Baby’s slapen veel, dat weet iedereen (alleen misschien soms niet wanneer jij dat zou willen!). En al doen ze dat eigenlijk het liefste in de armen van mama of papa, je baby zal uiteindelijk heel wat uurtjes in zijn ledikantje of wiegje liggen. Een veilige en comfortabele slaapplek is belangrijk, maar heb je er wel eens aan gedacht of je baby’s bedje wel vrij is van schadelijke stoffen?

Onlangs is hier door de Universiteit van Texas onderzoek naar gedaan, en daar kwam uit dat matrasjes van niet-natuurlijke materialen, aanzienlijke hoeveelheden schadelijke stoffen bevatten. Vooral 2,5 centimeter boven het matrasje werd dit duidelijk gemeten, veel meer dan bijvoorbeeld elders in de (baby-) kamer. Het gaat hierbij om matrasjes van koudschuim of traagschuim. Het inademen van de stoffen die vrijkomen kunnen leiden tot klachten zoals astma en allergieën.

onderzoek-schadelijke-stoffen-matras

De meeste (niet natuurlijke) babymatrasjes zijn gemaakt van een dikke laag polyurethaan of polyester schuim (onder andere koudschuim of traagschuim) met daaromheen een dunne waterproof plastic laag. Om de matrasjes te maken worden verder verschillende lijmsoorten en toevoegingen gebruikt en in combinatie met het op petroleum gebaseerde schuim en plastic ademen dit soort matrasjes schadelijke VOC’s uit. In het onderzoek zijn meer dan 30 verschillende VOC’s gevonden.

Natuurlijke materialen
Reden genoeg dus om te kiezen voor een baby matras van natuurlijk, gifvrij materiaal! Kies liever voor een matrasje gemaakt van natuurlatex, kokosvezel, biologisch katoen en biologische wol. Wel zo’n prettig idee! Zijn jullie samen-slapers? Dan is het een goed idee om te overwegen het grote matras te vervangen door een exemplaar van natuurlijke en biologische materialen, of om een dekmatras te nemen. Ook matrassen voor volwassenen stoten vele schadelijke stoffen uit, volgens hetzelfde onderzoek.

babymatras-kokosvezel-natuurlijkDe alternatieven
Bij webshop Greenjump vind je een uitgebreide keuze aan matrassen van natuurlijke materialen. Er zijn verschillende formaten voor wiegjes, wandelwagens en ledikantjes. Ook hebben ze er speciale opleggers, voor extra bescherming of om te gebruiken op het huidige matras. De matrasjes zijn helemaal natuurlijk, gemaakt van regulerend kokosvezel en natuurlatex. De matrassen zijn ademend wat een veilig idee is voor buikslapende kindjes.

kinderdekbed-biologisch-katoen100% duurzaam en veilig slapen
Wanneer je baby dan lekker slaapt in een fijn bedje op een matrasje van natuurlijke materialen, gebruik je daarbij natuurlijk ook beddengoed dat duurzaam en vrij van gifstoffen is. Bij Greenjump vind je daarvoor alles wat je nodig hebt, zoals dekentjes, matrashoezen, lakentjes en ook handige slaapzakjes van verschillende materialen, zoals katoen en wol.

Ook bij Wachbaer vind je een uitgebreide collectie biologisch beddengoed. Ook voor volwassenen overigens!

Nog een tip, wil je liever ook een gifvrije en natuurlijke wieg of ledikant kopen? Bij Waschbaer vind je mooie natuurhouten slaapkamer meubelen voor de baby- of kinderkamer.

natuurlijk ledikant baby

Meer weten?
Informatie over het genoemde onderzoek vind je hier (Engelstalig).