Wil je graag geld besparen én bijdragen aan een beter milieu? Dan hebben wij enkele tips voor jou die daar zeker bij kunnen helpen. Niet alleen zijn ze goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Hieronder volgen 10 tips om geld te besparen en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu te hebben.
1. Zet de verwarming lager
Door de thermostaat enkele graden lager te draaien, kan je heel wat energie besparen. Bovendien is het ook beter voor je gezondheid om niet in een te warme omgeving te vertoeven. Je went eraan, echt! Zet ook de verwarming uit wanneer je de kamer verlaat, zo verspil je geen onnodige warmte.
2. Douche korter
Douchen is heerlijk, maar het is ook een tijdrovende en energieverslindende activiteit. Probeer je douchetijd te beperken tot hooguit 5 minuten. Zo kan je tot wel 60 euro per jaar besparen en verminder je ook je waterverbruik.
3. Zonnepanelen
Wie graag investeert in zijn woning én het milieu, kan overwegen om zonnepanelen te laten installeren. Dit biedt heel wat voordelen. Zo kan je zelf energie opwekken en bespaar je flink wat geld op je energierekening. Bovendien draag je op deze manier bij aan een beter milieu en steun je de strijd tegen klimaatverandering. Het installeren van zonnepanelen kost wel wat, hiervoor zul je eerst in moeten investeren. Maar het levert altijd wat op!
4. Beperk tocht in je huis
Tocht in huis is niet alleen vervelend, het zorgt ook voor onnodig warmteverlies. Probeer daarom tochtstrips te plaatsen bij ramen en deuren, zo houd je de warmte binnen en bespaar je energie.
5. Was op lage temperatuur
In plaats van je wasmachine op 60 graden te zetten, kan je ook kiezen voor een lagere temperatuur van 40 graden of zelfs 30 graden. Dit bespaart niet alleen energie, maar verlengt ook de levensduur van je kleding.
6. Gebruik radiatorfolie
Koop radiatorfolie en plak deze achter je radiatoren. Zo wordt de warmte die anders verloren gaat namelijk weerkaatst richting de binnenkant van de kamer, waardoor de kamer sneller opwarmt en je minder energie nodig hebt.
7. Hou rekening met energielabel van apparaten
Wanneer je van plan bent om nieuwe apparaten aan te kopen, kan je best letten op het energielabel. Zo kan je kiezen voor apparaten met een energielabel A of A+, wat betekent dat ze heel wat zuiniger zijn in verbruik dan oudere apparaten.
8. Zet alles uit wat je niet gebruikt
Wist je dat zelfs wanneer je apparaten niet in gebruik zijn, ze nog steeds energie verbruiken? Door alles uit te zetten wanneer je het niet nodig hebt, kan je al snel tot 10% besparen op je energierekening.
9. Verwarm alleen kamers waarin je bent
Je hoeft niet het hele huis te verwarmen als je maar in één kamer vertoeft. Zet de verwarming enkel aan in de plaatsen waar je daadwerkelijk bent. Op deze manier bespaar je energie én geld.
10. Vervang gloeilampen door led
Gloeilampen verbruiken heel wat meer energie dan led-verlichting. Door alle gloeilampen in je woning te vervangen door led-lampen, kan je tot wel 90% besparen op je energierekening. Bovendien hebben led-lampen een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen.
Zo zie je maar, met enkele kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kan je heel wat besparen op je energierekening én bijdragen aan een beter milieu. En is het laten installeren van zonnepanelen toch echt te kostbaar? Misschien kun je ze ook huren, of is er subsidie op zonnepanelen in jouw regio.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.