Ben jij al aan het bosbaden?

In Japan is het een trend: shinrin-yoku, oftewel bosbaden. Tijdens shirin-yoku maak je een wandeling door de natuur zonder bestemming met als enige doel de natuur te ervaren met al je zintuigen. Hoe ruikt het in het bos, wat hoor je? Het ritselen van blaadjes, de regendruppels op het grindpad of hoor je vogels fluiten?

baden in het bos blog

In Japan wordt zo’n wandeling vaak afgesloten met een dutje in een hangmat die tussen een paar bomen wordt gehangen. Een ideale manier om te ontspannen, want onderzoek heeft uitgewezen dat 20 minuten doorbrengen in een natuurlijke omgeving al een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand.

Tijd doorbrengen in een bosrijke omgeving verlaagt stress en pijn en het horen van natuurlijke geluiden maakt ons rustiger. Natuurgeluiden activeren namelijk het parasympatisch deel van ons zenuwstelsel en zorgen er zo voor dat onze hartslag wordt verlaagd.

Psycholoog Marc Berman heeft zelfs ontdekt dat mensen die in een groene omgeving wonen minder last hebben van hart- en vaatziekten en diabetes. Een mogelijke oorzaak hiervoor is de communicatie van bomen…

Tijd doorbrengen in een bosrijke omgeving verlaagt stress en pijn en het horen van natuurlijke geluiden maakt ons rustiger.

Bomen maken oliën (phytoncides) aan om zichzelf tegen hitte of insecten te beschermen (en om andere bomen te waarschuwen). Tijdens een boswandeling komen deze phytoncides via je huid je lichaam binnen waar ze je immuunsysteem activeren. Daarnaast ga je dieper en bewuster ademen als je de geur van bomen ruikt en dat verlaagt je stressniveau nog meer.

Het beschermen van de natuur is dus heel erg goed voor je gezondheid.

Op de website van Natuurmonumenten kun je de mooiste boswandelingen bij jou in de buurt vinden (en eventueel lid worden).

Bron: Weleda Magazine lente/zomer 2020

Reacties zijn gesloten.