Afvalvrij boodschappen doen, het kan echt met deze tips!

Milieubewustzijn is iets dat altijd deel van mijn leven is. Bij scouting zorg ik dat het papier gescheiden wordt, ook tijdens mijn werk ben ik er mee bezig, als ik moet printen doe ik dat op kringloop papier en bij het boodschappen doen koop ik producten die zo min mogelijk voorverpakt zijn of afval opleveren. Toch valt dat niet altijd mee.

afvalvrij boodschappen blog

3 Tips om afval te verminderen bij het boodschappen doen

Maar het kan echt. Maar vergt het wel wat meer plannen en nadenken over wat je koopt en wilt gaan eten. De volgende tips maken dit wat gemakkelijker.

Tip 1: Plan je maaltijden een paar dagen vooruit

Door je boodschappen beter te plannen, zorg je voor minder verspilling van voedsel. Dat houdt in: koop niet teveel en koop alleen dat wat je nodig hebt. Koop je een paar appels of komkommers omdat ze gezond zijn, maar ben je niet zoveel thuis de komende week, dan kun je er beter niet teveel kopen. Het blijft vaak te lang liggen, en dan moet je het weer weggooien.

Wat echt handig is, is om gewoon een lijstje te maken met welke maaltijden je de komende paar dagen gaat eten. Zo koop je bewust en heel precies in. Het klinkt misschien wel wat strak gepland, maar in principe kun je hier flexibel mee omgaan. Komt een maaltijd niet uit, kun je deze altijd omruilen. Maar het geeft je in ieder geval houvast, waardoor je efficiënter inkoopt en er minder weggegooid zal worden.

Tip 2: Check je boodschappenlijst voor je weggaat

Heb je een mooi lijstje gemaakt? Loop het dan voor je weggaat even door op producten die een tasje of bakje nodig hebben. Rozijnen, noten, brood of groente meenemen? Zorg dan dat je ze zonder verpakkingen mee naar huis kunt nemen.

Dit zijn juist de producten waarbij je enorm veel afval kunt besparen. Moet je het afwegen in de supermarkt, ook op je linnen tas blijft een sticker best zitten. En thuis haal je hem er eenvoudig weer vanaf. Bij de groenteboer meld je voor je bestelt gewoon dat je je eigen tas of bakje hebt. Dan stoppen ze het er zonder problemen voor je in.

Tip 3: Kies je boodschappen uit op onverpaktheid

Bewust kiezen voor boodschappen zonder verpakkingen kost meer moeite dan klakkeloos al je producten uit de supermarkt meenemen. Bij veel supermarkten  koop je je broccoli, wortels, aubergine of fruit sowieso al in plastic. Wil je dit anders, dan is het nodig om je boodschappen ergens anders te doen. Daarom kan het zijn dat je je groente op de markt haalt, maar je goedkope wasmiddel bij de supermarkt. En je koopt je brood bij de bakker, waarbij je het brood in je eigen tas kunt doen.

Soms zorgt plastic ervoor dat groente of fruit langer houdbaar blijft. Dit heeft ook te maken met het juiste seizoen. Exotisch fruit, aardbeien, druiven, alles wat niet in ons land groeit of wanneer je het buiten het seizoen wilt hebben, zit in een plastic bakje of zakje. Kies dus liever voor appels, peren en pompoenen in de herfst, want dan weet je dat dat het minste afval oplevert.

Op deze manier boodschappen doen is wat meer arbeidsintensief, dat is waar. Je moet soms meerdere winkels langs en denkt wat langer na over je boodschappenlijstje. Toch levert het uiteindelijk veel op. Of eigenlijk, het levert minder op: namelijk afval. En hoe minder plastic en andere verpakkingen we gebruiken, hoe beter.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.