5 tips voor een duurzamere lifestyle en meer consuminderen

De impact van de mens op de aarde wordt steeds beter merkbaar, en is helaas is van de meeste Nederlands onze ecologische voetafdruk erg hoog. Het wordt warmer en we hebben vaker te maken met overstromingen, heftige stormen en extreme droogte.

Als we nu niks doen, stijgt de temperatuur steeds meer, wat veel gevolgen heeft voor mens en dier. Op naar een duurzame lifestyle dus! Met de volgende vijf tips zet jij de eerste stappen.

tips duurzame lifestyle auto delen

Tip 1: Koop minder spullen

Alles wat je koopt heeft impact op het milieu. Elk product heeft zijn eigen ecologische voetafdruk en daarom draagt het kopen van minder spullen bij aan een duurzamere leefstijl. Als er minder gekocht wordt, hoeft er namelijk minder geproduceerd te worden. Dat betekent dat er minder grondstoffen, water en CO2-uitstoot nodig zijn.

En dat is niet het enige waar het hebben van minder spullen aan bijdraagt. Je hebt minder ruimte nodig, sneller een opgeruimd huis én hoofd en een groter gevoel van vrijheid!

Tip 2: Reis duurzamer (start met autodelen)

CO2 wordt niet alleen uitgestoten tijdens een autorit, maar ook bij de productie van auto’s. Als we slimmer omgaan met alle auto’s die er nu rondrijden, hoeven er minder auto’s geproduceerd te worden en gaan mensen slimmer om met hun mobiliteitsbehoefte.

Via SnappCar kan je bijvoorbeeld eenvoudig een auto huren van je buurtbewoners die hem op dat moment niet nodig hebben. Dit concept wordt ook wel ‘autodelen’ genoemd. Naast dagelijkse auto’s, kan je zelfs trouwauto’s, oldtimers of een verhuisbus huren. Je draagt bij aan het milieu, leert je buurtbewoners kennen én huurt voordelig een auto voor een dagje weg.

Tip 3: Eet minder vlees

Vlees heeft een enorme impact op het milieu. De vleesproductie is verantwoordelijk voor zo’n 40% van broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander (bron: Milieu Centraal). Probeer om wat vaker je stukje vlees te vervangen voor peulvruchten, seitan of een vegetarische vervanger.

Tip 4: Scheid je afval

Door op de juiste manier te scheiden, kan er beter en meer gerecycled worden. Als we afval als grondstof gebruiken, hoeven er minder bomen gekapt te worden en is er minder aardolie nodig voor plastic. Recyclen kost daardoor minder energie en dat verlaagt de CO2-uitstoot.

Tip 5: Bespaar energie in huis

Gemiddeld 19% van je totale CO2-uitstoot is afkomstig van de energie in huis. Dit merkt niet alleen het klimaat, maar jij ook op je eigen energierekening. Door deze ecologische voetafdruk te verkleinen help je het milieu én je portemonnee een handje. Wat kan je onder andere doen?

  • Bekijk wat de mogelijkheden zijn om je woning beter te isoleren
  • Stap over op zonne-energie
  • Zet de verwarming een graadje lager
  • Was op een lagere temperatuur
  • Probeer om maximaal 5 minuten te douchen

In het artikel Onze 25 beste tips om echt gas (en dus geld) te besparen kun je nog meer inspiratie vinden.

Veel van deze tips kan je direct doorvoeren in jouw dagelijkse leven. Daarmee draag je direct bij aan de verbetering van het milieu. Met welke tips start jij?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *