5 tips om jouw tuin duurzaam winterklaar te maken

Een duurzame tuin is vooral een tuin waarin je de natuur de ruimte geeft en niet alles probeert te controleren. Maar natuurlijk hoef je niet alles aan het toeval over te laten. Soms mag je de natuur best een handje helpen, zolang dat maar duurzaam gebeurt! Zo is er bijvoorbeeld eigenlijk niks natuurlijks aan zonnepanelen, maar als je ze hebt profiteer je van natuurlijk opgewekte stroom en draag je bij aan een beter milieu. Dus meer dan de moeite waard.

tips tuin winterklaar duurzaam

Help de natuur nog een handje door jouw tuin op duurzame wijze winterklaar te maken.

Houd je planten in leven met een toplaag

Een van de grootste problemen van de winter is dat sommige planten sterven. De meeste planten kunnen prima overleven bij vorst, zolang de bodem maar niet te veel bevriest. Door een natuurlijk toplaag aan te brengen, voorkom je dat de vorst de bodem intrekt en overleven de wortels van de meeste planten dus zonder problemen. Zo steken je planten in het voorjaar weer gewoon hun kop boven de grond. Je toplaag is bij voorkeur van houtsnippers, bladafval of compost. Dat is meteen ook prima voeding voor je grond.

Snoei niet te veel

In principe zou je in het najaar mogen snoeien, maar wees niet té enthousiast. Juist in de winter zoeken vogels en insecten naar een schuilplaats. Zorg dat er iets voor ze overblijft. Met name insecten ga je in het voorjaar weer hard nodig hebben. En al het leven op aarde mogen we best een handje helpen.

Composteer!

Zuinig zijn met snoeien is verstandig, maar bij goed onderhoud van je tuin blijf je tegen het einde van het najaar zitten met een hoop blad- en snoeiafval. Dat gooi je natuurlijk niet weg. Al het organisch afval is composteerbaar en gebruik het daar ook voor. Sterker nog: hoe meer verschillende soorten tuinafval je gebruikt, hoe beter je compost wordt. Dus compost kan uit veel meer bestaan dan enkel koffiedik en bladafval.

Compost op je gazonlaag

In het najaar maai je het gazon nog een laatste keer. Maai het dan wat minder kort en strooi daarna een laagje compost over je gazon uit. Waarom? Zo voed je je gazon en voorkom je tegelijk dat mos vormt. Want mos groeit veel beter dan gras in de vochtige en koude seizoenen.

Neem kippen

Zolang ze een droge en veilige schuilplaats hebben, doen kippen het prima in de winter. Je hoeft ze bovendien weinig bij te voeren, want kippen vinden goed hun eigen eten in een natuurlijke tuin. Zeker als je in je tuin voldoende ruimte biedt aan insecten en bodemkruipers. In rottend hout en vochtige grond is genoeg eetbaars te vinden voor je scharrelkippen.

Heb je nieuwe tips geleerd om je tuin duurzamer te maken en op een natuurlijke manier de winter door te komen? Heb je zelf nog goede tips? Laat het ons weten in de reacties!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *