5 redenen om duurzaam te online shoppen in Corona-tijd

Corona heeft ons leven ingrijpend veranderd, maar niet alle veranderingen zijn slecht. Zo is een derde van de Nederlanders meer gaan nadenken over milieubewust leven en willen ze op dat vlak meer hun best gaan doen. Twee derde denkt ook zelf meer te kunnen bijdragen aan een groenere samenleving.

Een van de dingen waar we op kunnen letten, is waar we winkelen (of we dat nu online doen of in een fysieke winkel). Het is belangrijk om duurzame keuzes te maken bij het shoppen. Dat heeft voordelen voor het milieu en voor jezelf.

duurzaam shoppen online corona tijd

Milieubewustzijn groeit door corona

Als er een voordeel is van de corona-tijd is het wel dat het milieubewustzijn van Nederlanders groeit. Dat begon al met het feit dat we niet meer buitenshuis mochten werken, waardoor het heerlijk rustig op de weg was. Niet alleen zag je lege snelwegen, maar het was buiten ook veel stiller. En toen werden we ons pas bewust van wat een overlast al dat verkeer geeft.

Ook gaan we allemaal meer de natuur in (alhoewel we moeten opletten dat we niet teveel overlast veroorzaken voor kwetsbare dieren en planten). Hierdoor lijkt het alsof wij als volkje toch wat meer oog hebben gekregen voor onze mooie natuur. Nu willen veel mensen beter letten op duurzaamheid, zo blijkt op de website van milieucentraal.nl.

Op dit moment is online shoppen ontzettend populair. We moeten ook wel, want fysiek shoppen is nog maar beperkt mogelijk. Het heeft ook voordelen, want het is makkelijk, snel en je hoeft er niet voor van de bank te komen. Ga je ook weer (online) shoppen, kijk dan eens of je dat wat je nodig hebt, niet bij een duurzame winkel kunt kopen.

5 redenen om milieubewust te winkelen

1. Logisch: het is beter voor het milieu
Ga je winkelen bij een duurzame shop, dan koop je een product dat op alle fronten beter is voor het milieu. Het product zelf belast het milieu minder: Er is rekening gehouden met mens en natuur. Ook is de verpakking zo klein mogelijk en meestal van karton of biologisch afbreekpaar plastic. Als je online shopt, zal het bedrijf eveneens rekening houden met de verpakking die nodig is voor het transport: Er wordt over algemeen gebruik gemaakt van opnieuw gebruikte of composteerbare verpakkingen.

2. Kleine ondernemers steunen
Kleine ondernemers hebben het moeilijk op dit moment en als we niet willen dat deze verdwijnen, zullen we ze moeten steunen. Dat is dus een goede reden om bij duurzame, kleinere winkels te shoppen. En dat is helemaal niet erg: veel van deze kleine shops hebben een uniek aanbod, waar de kans groot is dat je juist iets vindt dat bij jou past. Het is toch ook veel leuker iets te kopen dat je buren, vrienden of familie niet hebben?

3. Een gezonde keuze
We komen er steeds meer achter dat onze manier van leven helemaal niet zo gezond is. We leven gehaast, gestrest en zijn alleen maar gefocust op geld. De techniek lijkt ons leven te hebben overgenomen en we hebben ons van de natuur afgekeerd. Maar veel mensen merken nu dat dat niet bij ze pas. We voelen dat we de natuur nodig hebben en daarom willen we beter voor haar zorgen. Ook daarom is milieubewust shoppen een keuze die bij deze tijd past. Door producten te kopen die het milieu zo min mogelijk belasten, keren we ons terug naar een groenere levenswijze.

4. Net zoveel keus
Ben je bang dat je bij een ecologische winkel niet zoveel keus hebt als bij de grote warenhuizen? Inmiddels is er van vrijwel elk product een milieubewuste versie te vinden. Kleding, cosmetica, schoonmaakmiddelen, beddengoed, accessoires, luiers, sieraden, speelgoed, planten, servies, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een eco-versie van. Kijk goed rond en je vindt zeker wat je nodig hebt.

5. De beste producten voor jezelf
In veel gevallen is een milieubewuste keuze maken ook de beste keuze voor jezelf. Omdat er natuurlijke producten, bestanddelen en ingrediënten gebruikt worden, zijn deze ook voor de mens gezonder. Cosmetica op basis van natuurlijke ingrediënten belast je lichaam veel minder dan chemicaliën en kunststoffen. Kleding van biologische katoen, bamboe of tencel geeft geen microplastics af zoals bijvoorbeeld fleece. En het voelt ook nog eens ontzettend comfortabel! Kijk bijvoorbeeld eens bij Natuurvoordeel.

De keus is dus niet moeilijk. Er zijn goede redenen te verzinnen (en waarschijnlijk nog wel meer) om te kiezen voor duurzaam shoppen. We zijn ons allemaal bewust geworden van hoe belangrijk de natuur voor ons is. Neem de eerste stap en ga eens kijken bij een duurzame winkel. En heb je iets nodig wat daar toch niet te koop is? Een tweedehands product is in ieder geval milieubewuster dan een nieuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *