Vegetarisch eten doe ik al regelmatig (meerdere keren per week). Veganistisch nog niet. Toch is het een eet-stijl die steeds populairder wordt. In Nederland zijn er inmiddels 170.000 mensen die zich veganist noemen. De meest gehoorde reden is natuurlijk dat mensen geen dierenleed meer willen veroorzaken. Maar ook duurzaamheid is wordt vaak genoemd. We moeten met zijn allen toch beter voor de aarde zorgen en veganisme is een manier die daar erg veel aan kan bijdragen.
Help de aarde door veganist te worden
Reden 1: dierenleed
Wist je dat je gedurende je hele leven zo’n 1200 dieren opeet? Koeien, varkens, kippen, schapen… Het is natuurlijk maar een schatting, maar als je er bij stil staat, smaakt dat stukje vlees toch niet zo lekker meer. Maar niet alleen het dierenleed is een reden om veganist te worden. De impact die de veehouderij heeft op het milieu is enorm. Als we massaal zouden stoppen met vlees eten en dieren misbruiken, zou dat veel verschil maken.
Het houden van dieren legt veel druk op het milieu. Dat kun je terugzien in water- en landverbruik en vervuiling.
Reden 2: waterverbruik
Ook dieren moeten drinken, maar water is niet alleen daarvoor nodig. Stallen moeten worden schoon gehouden en ook al het veevoer dat wordt geproduceerd krijgt water. De grote hoeveelheden water die nodig zijn voor 1 hamburger doen je steil achterover slaan: voor 1 hamburger is gemiddeld 1500 liter water nodig. Om 1 liter melk te produceren, is 1050 liter water nodig. En eigenlijk heb je voor die hoeveelheden water maar weinig vlees of melk. Vergelijk dat met bijvoorbeeld een sojaburger. Die kan gemaakt worden met 158 liter water. Eet je plantaardig, dan bespaar je dus enorm veel water.
Reden 3: landoppervlak
De dieren zelf hebben land nodig, zodat ze in de wei kunnen rondlopen. Maar er is ook grond nodig voor stallen. Het meeste land wordt echter verbruikt voor de verbouw van veevoer. Een derde van alle landbouwgrond op de wereld wordt gebruikt om voer voor ons vee te verbouwen. Dat is zonde van goede grond en ook niet erg efficiënt. Voor 1 kilo rundvlees is 4 tot 7 kilo voer nodig. Diezelfde hoeveelheden hadden ook aan een mens gegeven kunnen worden. Je kunt hiermee zien dat er meer energie nodig is om vlees te produceren, dan groente. Met 1 kilo rundvlees kun je bijvoorbeeld 5 mensen voeden. Met 4 kilo groente kun je 16 mensen goed te eten geven.
Reden 4: Meer vervuiling
Het houden van dieren zorgt voor veel vervuiling. Ze stoten broeikasgassen uit, die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft hier onderzoek naar gedaan. 100 Gram rundvlees levert 1,8 kilo broeikasgas op! Ook levert de mest natuurlijk problemen op. We hebben zoveel dieren dat er een mestoverschot ontstaat. Vaak komen de meststoffen in het water terecht, waardoor planten en andere dieren sterven.
Van minder naar geen vlees eten?
Het stoppen met het gebruiken van dierlijke producten kan dus veel bijdragen aan een schonere wereld. Milieu Centraal heeft berekend, dat als je geen dierlijke producten meer gebruikt, je 850 kilo CO2 uitstoot per jaar bespaart. Vlees eten wordt toch steeds minder populair. Hoewel het in de tweede helft van de negentiende eeuw sterk toenam (van 30 kilo per persoon naar 80 kilo in 2010), is het weer wat afgenomen. In 2017 aten we 77 kilo vlees per persoon.
Tip: maak het je makkelijk om plantaardig te eten
Wie veganistisch wil gaan eten, krijgt het steeds gemakkelijker. Er zijn veel lekkere recepten te vinden op internet. Er zijn veganistische vlees- en zuivelvervangers in de supermarkt te koop, waardoor je de dierlijke producten niet eens meer mist. En wil je dat het je helemaal makkelijk wordt gemaakt, dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor handige veganistische maaltijdboxen! Zoals de Veganbox of de maaltijdbox van Ekomenu.
In deze makkelijke pakketten vind je verschillende heerlijke veganistische maaltijden per week. Een simpele manier om kennis te maken met veganistisch eten en je de drempel over te halen om het eens te proberen. En met zo’n handige box hoef je niet na te denken over hoe je veganistisch kunt koken, wat je gaat eten en waar je de ingrediënten vandaan haalt. Vers, gezond, goed voor het milieu en zonder dierlijk leed.